Skip to Content

Zomeraanbod van de Provincie Oost-Vlaanderen

Rijk en gevarieerd aanbod aan activiteiten en uitstappen voor de hele familie

Provincie Oost-Vlaanderen biedt ook deze zomer een rijk en gevarieerd aanbod aan activiteiten en uitstappen voor de hele familie. In elke regio en voor ieder wat wils. Nieuw dit jaar is dat de meeste activiteiten op voorhand online gereserveerd moeten worden. Bezoekers nemen voor vertrek dus best een kijkje op de website of sociale media van het domein of de site.

Dagje uit

De Ster (Sint-Niklaas), Puyenbroeck (Wachtebeke), Nieuwdonk (Berlare), De Gavers (Geraardsbergen) en De Brielmeersen (Deinze) zijn de ideale plek voor een daguitstap. Combineer verschillende activiteiten zoals minigolf, de kinderboerderij, de speeltuin, de expo en kinderzoektocht ‘Florient’, een wandeling of fietstocht. Een hapje eten kan in de horeca ter plaatse of door zelf je picknick mee te nemen. Plan op voorhand je bezoek en reserveer waar nodig via de website van het domein.

Ontdek onze natuurdomeinen en bossen

Wie het liever wat rustiger heeft of graag verkoeling opzoekt op een warme dag, kan op ontdekking gaan in de provinciale bossen en natuureducatieve centra. We ijveren voor zo toegankelijk mogelijke bossen met o.a. speelzones in het Kloosterbos (Wachtebeke) en een rolstoeltoegankelijk pad in het Gentbos (Merelbeke). In het Leen (Eeklo) en De Brielmeersen is er maandelijks een natuurwandeling met gids. Kom vogels spotten in de Kaaimeersen aan de Kaaihoeve (Zwalm) of ontdek  de biodiverse vijver van Bastion VIII (Dendermonde). Onze domeinen zijn ook de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Zo verken je vanuit De Boerekreek (Sint-Laureins) gemakkelijk het Meetjesland met de fiets.

Waterpret voor jong en oud

In De Ster, De Gavers en Nieuwdonk zijn zwemvijvers waar bezoekers onder toezicht van redders kunnen zwemmen. Wie een openluchtzwembad verkiest, moet in Puyenbroeck of De Gavers zijn. Speelvogels kunnen klauteren en klimmen op de opblaasbare springkastelen op het water in De Gavers en De Ster. De grootste opblaasbare waterglijbaan van Europa vind je ook in De Ster. Wie liever op dan in het water vertoeft, kan waterfietsen of roeien in de Gavers, De Ster of Puyenbroeck. De plaatsen zijn beperkt, dus reserveer je wateractiviteit tijdig op voorhand via de website van het domein.

Activiteiten en evenementen

Elke woensdagnamiddag is er een kindershow in De Gavers. De speelgoedbeurs en het Spruitenbal worden dit jaar coronaproof georganiseerd en ook 11 juli vieren kan in De Gavers. In De Ster en Puyenbroeck zijn er workshops in kleinere groepjes zoals yoga, djembé, bloemkronen maken, enzovoort. De volledige kalender vind je op www.uitinoostvlaanderen.be.

Schatten van Vlieg

Met Schatten van Vlieg kunnen mensen met kinderen in juli en augustus op negen verschillende provinciale locaties gratis leuke avonturen beleven. Check ze op www.oost-vlaanderen.be/schatten-van-vlieg.

Pik een expo mee voordat het te laat is

Op de provinciale erfgoedsites kan je steeds terecht voor een boeiende tentoonstelling. In het Archeocentrum Velzeke (Zottegem) loopt ‘Landschap door.grond. Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen’ en op de Erfgoedsite Ename lopen nog tot in september maar liefst drie tentoonstellingen: ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’, ‘De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename’ en ‘Naar molens kijken’. Ook aan families met kinderen is gedacht bij deze tentoonstellingen. Reserveer je bezoek via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsites.

Duik in de geschiedenis

Onze provincie is bezaaid met pittoreske plekjes. Ontdek ze allemaal met de Erfgoedsprokkels: brochures die in woord en beeld vertellen over de geschiedenis van een plaats, telkens met een kaartje erbij. Het zijn er ondertussen 39! Hou vakantie in eigen land en download ze van www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Landelijk genieten op de Huysmanhoeve

Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo wordt momenteel gerestaureerd en gonst van de bedrijvigheid: de tentoonstelling ‘De bij-zaak wordt hoofdzaak’, lezingen, concerten, een ambachtendag en een wandeldag met huifkar. Je kan een wandeling van 10 000 stappen doen, en gezinnen met kinderen ontdekken het leven op de hoeve van weleer met de Erfgoedkruimel. Geniet na met een streekproductje op het (overdekte) terras.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen en Erfgoed
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen en Erfgoed
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent