Zesde Archeologiedagen ook in Oost-Vlaanderen

Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023 zijn het voor de zesde keer Archeologiedagen in Vlaanderen. Ook in Oost-Vlaanderen zijn er tientallen boeiende en toffe activiteiten voor liefhebbers van archeologie, geschiedenis en uitstappen.

“We vinden het als provinciebestuur belangrijk dat we laten zien dat er ook bij ons, onder de voeten van de mensen, zoveel fascinerende verhalen verscholen zitten. Dat er zo’n nuttige informatie uit archeologie kan komen en dat het een troef is voor de vormgeving van de omgeving. De ondersteuning en organisatie van al deze democratische activiteiten op Archeologiedagen is daar een belangrijk middel toe.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Neergestorte vliegtuigen uit de wereldoorlog in Archeocentrum Velzeke (Zottegem)

De provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke geeft het publiek tijdens deze Archeologiedagen een inkijk in het lopende onderzoek van Solva, Bahaat en Dirk van Melkebeke naar de piloot van de Hawker Hurricane die in de meidagen van 1940 neerstortte in Ressegem (Herzele).

Dit is een prima voorbeeld van welke rol archeologie kan spelen en hoe dat aangepakt wordt. Een prima case ook in het kader van de tentoonstelling over luchtvaartarcheologie ‘Over vliegen, vallen en … opgraven’ die in het Archeocentrum loopt. Rondleidingen in deze expo worden aangevuld met rondleidingen in de vaste tentoonstelling en tot achter de schermen in het Archeodepot. Het kledijproject, het militariaproject en een Lego™-workshop zorgen bovendien voor een onvergetelijke belevenis op de Archeologiedagen in Velzeke. Uitzonderlijk gratis toegang tijdens de drie Archeologiedagen van 26 tot en met 28 mei.

Terug naar de ‘houtheid’ op Scheepswerven Baasrode (Dendermonde)

De provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode is tijdens de Archeologiedagen het epicentrum de scheepsbouw in hout, een praktijk die werd toegepast van in de oudheid tot na de Industriële Revolutie. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe werden die dikke eiken planken geplooid? Hoe werd hout gedraaid? Welke inzichten levert de modelbouw ons op?

De expertise die verzameld en aangeboden wordt op de Scheepswerven Baasrode is een goudmijn voor experimentele archeologie. Ze biedt archeologen en historici handvaten om beter te begrijpen hoe schepen werden gebouwd. Lezingen, demonstraties en een gelegenheidstentoonstelling van eeuwenoud alaam zijn de bouwstenen van het programma van de Archeologiedagen in Baasrode. Uitzonderlijk gratis toegang tijdens de drie Archeologiedagen van 26 tot en met 28 mei.

Uitzonderlijk gratis toegang op Erfgoedsite Ename (Oudenaarde)

De provinciale erfgoedsite Ename biedt tijdens de Archeologiedagen uitzonderlijk gratis toegang om pam Ename, de Sint-Laurentiuskerk en het Archeopark te ontdekken.

Activiteiten met steun van de Provincie in Gent, Wachtebeke, Lemberge en Sint-Niklaas

Ook op andere locaties is Provincie Oost-Vlaanderen betrokken om activiteiten te organiseren en ondersteunen:

Aan de Sint-Pietersabdij in Gent is er een grote archeologiemarkt met voor elk wat wils: van lezingen over Judith, gravin van Vlaanderen, tot heuse archeo-aerobics. Onderzoek met de 'Augmented Reality Sandbox' het verschil tussen zand, leem en klei in het Geopark Schelde-Delta i.o. en wordt zo spelenderwijs een meester in de geologie van het Scheldegebied. Ontdek er ook in primeur de rondreizende tentoonstelling over mottekastelen die eraan komt in de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

De Archeologiedagen geven ook present op het Nerdlandfestival in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke! Je ontmoet er een Romeinse ingenieur die je toont welk knap staaltje techniek er achter een levensgevaarlijke 'scorpio' (een kleine ballista) zit.

Lemberge (Merelbeke) stelt in primeur de vondsten van de opgravingen voor in een nieuw soort kijkkast van de Provincie, een interessante tentoonstellingsmodule, een augmented reality 3D-scan, een lezing en een wandeling.

Tot slot kreeg Erfpunt van de Provincie projectsubsidies voor haar Science lab voor tieners met een interesse in wetenschap. Ze mogen zelf échte archeologische objecten onderzoeken en ontdekken zo verschillende chemische en fysische processen. Het is slechts een van de vele activiteiten daar in Sint-Niklaas.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent