WZC Ter Durme ontvangt FoodWIN-certificaat voor reductie voedselverspilling
Woonzorgcentrum Ter Durme in Lokeren, onderdeel van Zorgbedrijf Sakura, is er het afgelopen jaar in geslaagd om voedselverspilling bij warme maaltijden met 44% terug te dringen. Voor die inspanningen ontving het centrum op woensdag 22 oktober een officieel certificaat van FoodWIN, expert in reductie van voedselverspilling en begeleider van het traject. Stad Lokeren voerde dit project uit dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen via het omgevingscontract.
8 broden, 19% minder soep en 67% minder saus
WZC Ter Durme ging aan de slag onder begeleiding van FoodWIN, een expertisecentrum rond voedselverspilling. Aan de hand van metingen stelden ze samen vast hoeveel eten er in de vuilnisbak verdween. Vervolgens gaven ze vorm aan een concreet actieplan om de voedselverspilling tegen te gaan.
Een jaar later blijkt dat de verspilling aanzienlijk is gedaald. Het woonzorgcentrum bespaart per dag ongeveer acht broden. Bovendien bereidt de keuken 67% minder saus en 19% minder soep.
Meer kwaliteit voor bewoners
De reductie van voedselverspilling levert niet alleen ecologische, maar ook sociale winst op.
“Voor ons staat de levenskwaliteit van onze bewoners altijd voorop. Door voedselverspilling aan te pakken, zorgen we niet alleen voor meer efficiëntie in onze keukens, maar ook voor een betere maaltijdbeleving. Minder verspilling betekent dat we bewuster omgaan met porties en voorkeuren, zodat elke bewoner écht krijgt wat hij of zij nodig heeft.”
Stefan Walgraeve, voorzitter Zorgbedrijf Sakura
Van quick wins naar structurele verbeteringen
Ook FoodWIN benadrukt de maatschappelijke winst.
“Minder voedsel verspillen is goed voor mens, planeet en portemonnee. Er zijn dus alleen maar winnaars. Dit resultaat bewijst dat je met gerichte ingrepen een grote impact kunt realiseren. Het personeel en de bewoners van WZC Ter Durme mogen bijzonder trots zijn.”
Mélodie Arts, coördinator FoodWIN
Zorgbedrijf Sakura wil de aanpak verder uitbreiden naar de campussen in Eksaarde en Moerbeke. Naast snel uitvoerbare aanpassingen investeert het zorgbedrijf ook in structurele oplossingen zoals een voedingssoftwarepakket, uniforme opschepmaterialen en een tevredenheidsmeting om menu’s nog beter af te stemmen op bewoners.
Samen voor een klimaatgezonde toekomst
“Voedselverspilling tegengaan is een impactvolle en vaak onderschatte klimaatoplossing. Bij de productie, verwerking en transport van voedsel komen broeikasgassen vrij. Niet enkel zorgt verspilling voor afval, maar we gebruiken waardevol water en land zonder dat het nodig is. Door lokaal aan de slag te gaan, behalen we samen echte winst voor het klimaat. Vanuit de Provincie ondersteunen we lokale besturen zowel financieel als met expertise via het omgevingscontract. We zijn dan ook heel fier op deze mooie realisatie.”
gedeputeerde Dagmar Beernaert, bevoegd voor Leefmilieu
Rapport impactmeting Zorgbedrijf Sakura
PDF 1.9 MB
Dagmar Beernaert
Mélodie Aerts
Stefan Walgraeve
Anneleen Demey




