Skip to Content

Week van de Fair Trade – FairTradeProvincie Oost-Vlaanderen doet mee

Het is de Week van de Fair Trade. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen doet mee en plant enkele acties, zowel voor de Oost-Vlaming als voor het provinciaal personeel.

Sensibiliseren rond fair trade

“We stimuleren gemeenten om mee te stappen in het fairtradeverhaal, zetten vormings- en sensibiliseringsacties op en schenken aandacht aan een eerlijk en duurzaam aankoop beleid”, verklaart gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de Week van de Fair Trade vinden volgende acties plaats:

  • De Provincie daagt de Oost-Vlamingen uit om fan van Fair Trade te worden. Hoe werkt het? Kom naar één van de provinciale domeinen op woensdag 11 of zaterdag 14 oktober én zet letterlijk je tanden in Fair Trade. Dit kan in onze fotobooth! Alle FairTradeFans krijgen een stuk (h)éérlijke chocolade. Weten waar je moet zijn? Klik hier en ontdek waar je FairTradeFan kan worden!
  • Van 9 tot 13 oktober 2017 laat huiskok Jan Huylebroeck en zijn team het provinciale personeel naar jaarlijkse gewoonte proeven van de verschillende facetten van fair trade. Eerlijke handel, korte keten, biologische producten, seizoensgebonden producten, vegetarische en veganistische alternatieven staan op het menu van het provincierestaurant.

"Hoe beter onze medewerkers met fair trade laten kennismaken dan door hen elke dag een (H)eerlijk menu voor te schotelen, bereid in onze eigen keuken, door onze eigen mensen."

Gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor de facilitaire dienst

  • Het personeel kan deelnemen aan chocoladeworkshops. Sonia Salinas, afkomstig uit Ecuador, laat het personeel proeven, ruiken en spelen met cacao. Ze legt uit wat Fairtradechocolade is en welke positieve impact het fairtradeverhaal heeft voor de cacaoboeren uit  Ecuador en uit andere landen. Daarnaast zoekt de Provincie ook een volle week naar FairTradeFans onder de personeelsleden.
  • In eigen streek is er ook heel wat te doen rond fair trade. www.fairtradegemeenten.be biedt een overzicht van alle lokale activiteiten.

* Net als heel wat Vlaamse steden en gemeenten voldoet ook de Provincie Oost-Vlaanderen aan de zes criteria van de titel ‘FairTradeProvincie’. De Provincie zet zich al heel lang in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Fairtrade is daarbij een belangrijk element. Door mee te stappen in de Fairtradecampagne draagt de Provincie op een concrete manier bij aan het welzijn van de kleine boeren in het Zuiden en ondersteunt zij de lokale en duurzame producenten hier bij ons.

Contacteer ons
Eddy Couckuyt Gedeputeerde voor Welzijn, Provincie Oost-Vlaanderen
Alexander Vercamer Gedeputeerde voor de facilitaire dienst, Provincie Oost-Vlaanderen
Nele Van Havere directie Welzijn, Provincie Oost-Vlaanderen
Martine Secelle Facilitaire dienst, Provincie Oost-Vlaanderen
Eddy Couckuyt Gedeputeerde voor Welzijn, Provincie Oost-Vlaanderen
Alexander Vercamer Gedeputeerde voor de facilitaire dienst, Provincie Oost-Vlaanderen
Nele Van Havere directie Welzijn, Provincie Oost-Vlaanderen
Martine Secelle Facilitaire dienst, Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent