Waterpret voor iedereen in de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen

Na een frisse en natte lente maken de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen zich klaar voor een mooie zomer. Tijdens de zomervakantie zijn de provinciale domeinen een populaire bestemming. Op de warme dagen trekken vooral de buitenzwemzones veel bezoekers. Op voorhand een ticketje kopen is dus dé boodschap om teleurstelling te vermijden. De Provincie pakt deze zomer ook uit met twee nieuwe waterattracties: een nieuw aquapark en WaterWheels.

Zwemmen in openlucht

In Nieuwdonk in Berlare, De Gavers in Geraardsbergen en De Ster in Sint-Niklaas kan je een duik nemen in de zwemvijvers met strand. In Puyenbroeck in Wachtebeke zorgt het buitenzwembad met ligweide voor verfrissing. Wordt het iets te druk in de zwemzones? Dan valt er nog voldoende te beleven in de domeinen: ravotten in de speeltuin, een koele wandeling in het bos, een balletje slaan op de minigolf, een ontspannende fietstocht of even uitrusten op het terras … Opties genoeg om jezelf en de kinderen een hele dag te entertainen.

Waterpret voor iedereen

Nieuw deze zomer zijn de WaterWheels. Wat als je als rolstoelgebruiker ook graag eens het water in wil? Een strand en een zwemvijver zijn daar meestal niet echt geschikt voor. Daar heeft de Provincie nu een oplossing voor. Vanaf deze zomer kan je namelijk gratis WaterWheels gebruiken in de domeinen met zwemvijver.

Het gaat om een soort terreinrolstoel waarmee je op het strand kan rijden én je ook kan drijven op het water. Reserveren hoeft niet, spreek gewoon een van de redders of medewerkers aan en zij helpen je verder. Je voorziet zelf wel begeleiding.

“Iedereen is welkom in onze domeinen. Het is dan ook belangrijk dat iedereen van ons recreatief aanbod kán genieten. Eén aspect daarbij is het verhogen van de toegankelijkheid van onze domeinen en gebouwen. Een zwemvijver drempelvrij maken is niet evident, maar met deze WaterWheels zijn we toch weer een stapje verder. Op deze manier kunnen we ook mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten een onvergetelijke waterbeleving bezorgen.”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Recreatiedomeinen

In het zwembad in Puyenbroeck zijn er ook rolstoelen beschikbaar waarmee je tot aan het zwembad kan rijden. Een verrijdbare zwembadlift helpt minder mobiele mensen in en uit het water. Deze lift kan zowel in het binnen- als buitenbad worden gebruikt. Ook in het binnenzwembad van De Gavers is er zo’n lift aanwezig.

Nieuw waterpark in Nieuwdonk

Nog nieuw dit seizoen is een drijvend aquapark in Nieuwdonk in Berlare. Het is een extra attractie voor het domein, naast de zwem- en watersportvijver, strandzone en nieuwe speeltuin. Avontuurlijke waterratten kennen het WoWpark in De Gavers, en Aquapark Jump en de waterglijbanen in De Ster misschien al. Vanaf nu kun je dus ook in Nieuwdonk door allerlei opblaasbare obstakels springen, klimmen, klauteren en glijden.

Een aangenaam en veilig bezoek

Veilig zwemmen vereist schoon zwemwater. Daarom wordt de waterkwaliteit op regelmatige basis gecontroleerd, samen met het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Maar ook als de kwaliteit van het water goed is, kan je niet overal en altijd zwemmen. Check daarom steeds de openingsuren en zwem enkel in de afgebakende zwemzones waar gediplomeerde redders een oogje in het zeil houden. In juli en augustus zijn de zwemzones dagelijks open.

Tot slot nog een kleine opfrisser voor wie straks een duik wil nemen: koop je tickets op voorhand online, hou je aan de kledijvoorschriften en vergeet je identiteitskaart niet. Zo houden we het veilig en leuk voor iedereen. En nu duimen voor een mooie zomer! ​

Bekijk voor je vertrek eerst de praktische info op de website oost-vlaanderen.be/domeinen.

An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Tine Depré directie Recreatiedomeinen

 

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent