Voel je thuis op Erfgoeddag

Zondag 21 april

Op zondag 21 april is het opnieuw Erfgoeddag. Die dag staat dit jaar in het teken van 'thuis'. Wat dat in Oost-Vlaanderen inhoudt, kan je ontdekken op de provinciale locaties Scheepswerven Baasrode, Archeocentrum Velzeke en Huysmanhoeve Eeklo.

"Het thema vormt een originele en warme invalshoek om de provinciale locaties op een nieuwe manier te beleven en een leerrijke zondag door te brengen. ‘Thuis’ uit vervlogen en minder vervlogen tijden!”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Thuis op een schip - Scheepswerven Baasrode

Scheepswerven Baasrode laat je aan boord gaan van de Alyv, een schip van het type spits dat werd gebouwd op de scheepswerf Van Praet-Dansaert in 1938. Je bewondert er de rijkelijke, zij het kleine, leefruimte en de originele art-decointerieurs. De vrijwilligers van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode staan in voor een doorleefde uitleg. Voor deze activiteit moet je reserveren.

In de Erfgoeddagexpo kom je meer te weten over welke unieke, aan het schippersleven aangepaste huishoudelijke voorwerpen, schippersgezinnen gebruikten. Wil je nog meer weten? Dan kan je de rondleiding volgen!

De School voor Scheepsmodelbouw vzw weet je alles te vertellen over de vissersboten van de 18de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. Je ontdekt ook hun modellen en ziet hen aan het werk. Kinderen kunnen genieten van vertelmomenten.

Voor wie ondertussen honger kreeg, is er heerlijke vissoep! Als dat niet voelt als thuis…

Meer info op www.scheepswervenbaasrode.be.

Thuis bij de Romeinen - Archeocentrum Velzeke

Na opgraving krijgen heel wat vondsten een veilige thuis in het Archeodepot. Ontdek onder begeleiding van een gids hoe Archeocentrum Velzeke 'als voorzichtig en redelijk persoon' voor haar archeologische collecties zorgt. Collecties die regelmatig inspiratie geven voor een nieuwe opstelling …

Eind jaren 1980 leverde de opgraving van een villa langs de Steenbekestraat in Velzeke unieke vondsten op. Resten van wandschilderingen boden ideeën voor een gloednieuwe kleurrijke Romeinse huiskamer. Je stapt binnen en voelt je meteen thuis.

Terwijl de jongste bewoners creatief aan de slag gaan met kleuren en patronen ben je welkom voor een rondleiding met aandacht voor het huis doorheen de geschiedenis. Je krijgt er tal van materialen in handen die je meer leren over woningbouw in de Romeinse tijd.

Aansluiten voor een workshop of rondleiding kan op elk moment. Meer info op www.archeocentrumvelzeke.be.

Melk aan huis - Huysmanhoeve

Het beeld van een melkboer die aan huis komt leveren, is bijna uit het straatbeeld verdwenen. De Huysmanhoeve rakelt die geschiedenis op met de expo 'Melk aan huis', die start op Erfgoeddag. Alle info vind je via www.plattelandscentrum.be. ​

An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

 

 

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent