Leden van het Vlaams Parlement en Provincieraad op bezoek bij maatwerkbedrijven
Op initiatief van de vijf Vlaamse provincies bezoeken parlementariërs en provincieraadsleden in elke provincie een maatwerkbedrijf. De economische en maatschappelijke meerwaarde van de maatwerkbedrijven wordt hierbij in de verf gezet. In Oost-Vlaanderen zet de afdeling W-pharma van het maatwerkbedrijf Wase Werkplaats de deuren open. Met 750 medewerkers is dit bedrijf een belangrijke werkgever in het Waasland.
Op 1 januari 2019 trad het decreet ‘Maatwerk bij collectieve inschakeling’ in werking. Deze hervorming wil werk en ondersteuning op maat bieden aan mensen die moeilijk een job vinden. Met 27 000 werknemers zijn de 148 Vlaamse maatwerkbedrijven, vroeger gekend als beschutte en sociale werkplaatsen, niet meer weg te denken uit onze Vlaamse economie.
"In Oost-Vlaanderen zijn niet minder dan 4 024 medewerkers (cijfer 2017) in deze bedrijven aan de slag. Met een heus aanbod aan producten, diensten en de vele samenwerkingen met het reguliere bedrijfsleven, dragen de maatwerkbedrijven bij tot de economische ontwikkeling", getuigt gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Economie. "Ook de komende jaren zet het Provinciestuur in op het verbinden van sociale en reguliere economie."
Terugverdieneffect
Netwerkfederatie SST berekende een terugverdieneffect van 12 228 EUR per jaar per individu tewerkgesteld in een maatwerkbedrijf. De kost van een werkloosheidsvergoeding valt weg, medewerkers genieten van een hoger inkomen, dragen bij aan de belastingen en kunnen zelf opnieuw investeren in onze economie.