Skip to Content

Vijfde Archeologiedagen: ook tal van Oost-Vlaamse activiteiten

20 t.e.m. 22 mei

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei zijn het voor de vijfde keer Archeologiedagen. Ook in Oost-Vlaanderen is er van alles te beleven voor jong en oud. Voor al wie er misschien stiekem van droomde archeoloog te worden! Een initiatief van de vijf Provincies en het Forum Vlaamse Archeologie.

"Archeologische sites en voorwerpen bewaren en een breed publiek enthousiast maken voor het verleden, is al decennia lang een van de sterktes van ons provinciebestuur. We merken dat de belangstelling voor archeologie ook jaar na jaar stijgt. Het doet ons dan ook veel plezier dat we al deze mooie activiteiten kunnen presenteren op de Archeologiedagen. Zo kunnen we uitleggen wat archeologie in Vlaanderen vandaag de dag inhoudt."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Velzeke: opgegraven vliegtuigwrakken en met je kinderen naar de prehistorie

De Archeologiedagen op de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke (Zottegem) zijn meteen de start van de nieuwe tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en … opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen’. Tijdens de drie Archeologiedagen is de expo uitzonderlijk gratis te bezoeken en staan er gidsen voor je klaar. Voor gezinnen met kinderen zijn er op zaterdag- en zondagnamiddag extra interactieve activiteiten die je terug katapulteren naar de prehistorie.

Ename: allerlei activiteiten voor jong en oud

Op de provinciale Erfgoedsite Ename heerst er een grote bedrijvigheid op de Archeologiedagen. Warm aanbevolen is 'De Foodarcheoloog' die je meeneemt op een culinaire reis die je nog lang zal bijblijven. Voor kinderen zijn er niet alleen kook-, maar ook LEGO-workshops waarin LegoMaster David Vanhee je de geschiedenis van de plek met LEGO laat beleven. Interesse in 3D? Ga naar de lezing over 3D-reconstructies en zie hoe archeologische voorwerpen in 3D gescand worden. Struin rond op de archeologische markt en in het Archeopark. Pik een tentoonstelling mee of een lezing over Bos t’Ename. Kijk op www.oost-vlaanderen.be/archeologiedagen wat er wanneer plaatsvindt en of je moet reserveren.

Baasrode: baggervondsten en magneetvissen

De provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode doet voor het eerst mee aan de Archeologiedagen! Ze werken rond het thema ‘IJzertijd’ met een tentoonstelling van metalen baggervondsten opgevist uit de Schelde in samenwerking met de Stedelijke Musea Dendermonde, en van uit de Schelde opgeviste of gebaggerde ijzeren objecten met een link naar de scheepvaart en scheepsbouw. Op zondag zijn er ook drie lezingen door experten over maritiem erfgoed en kan je de kinderen laten magneetvissen. Op vrijdag is er een aanbod voor scholen. De site is ook het startpunt van een fietstocht met de ErfgoedApp.

Eeklo: laat de LegoMaster in je los!

Wist je dat LegoMaster David Vanhee ook archeoloog is? Hij combineert moeiteloos zijn twee passies Lego en archeologie in de Lego-workshop in het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve. Ga samen met je kinderen aan de slag! Wel even reserveren via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be.

Stekene: Erfgoedredders maken wandeling

Binnen het Erfgoedredders-project lazen leerlingen van het vierde leerjaar van VBS Tuimelaar het 100 jaar oude verhaal ‘De heks van Boudelo’ in. Vanaf de Archeologiedagen kan je deze fragmenten beluisteren op een wandeling rond Klein-Sinaai onder begeleiding van Tony Dewilde en Linda Schelfhout. Achteraf word je beloond met een heksenlimonade of abdijbiertje! Meer info en reserveren via info@boudelo.be.

… en nog veel meer!

Er zijn nog veel meer activiteiten in Oost-Vlaanderen op de Archeologiedagen van 20 tot 22 mei! Ontdek ze via www.oost-vlaanderen.be/archeologiedagen.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent