Vijf provinciale molens openen deuren op Open Molendag

Zondag 15 oktober

Op zondag 15 oktober is het Open Molendag in Oost- en West-Vlaanderen. Tal van molens hangen de feestvlaggen op en laten de molenstenen ‘zingen’. Zo ook de vijf provinciale wind- en watermolens: Fauconniersmolen (Lede), Meuleken ’t Dal (Zingem), Roomanmolen (Sint-Gillis-Waas), Windekemolen (Balegem), Zwalmmolen (Munkzwalm). Het programma vind je via www.oost-vlaanderen.be/molendag.

"Een Open Molendag is een ideale tip voor een ontspannende en leerrijke uitstap: onze molens liggen in een mooi fiets- en wandellandschap en onze gepassioneerde molenaars geven graag een woordje uitleg. Bovendien kan je er meestal ook genieten van iets lekkers. Dit jaar zijn we extra blij met de vernieuwde samenwerking met Provincie West-Vlaanderen."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Fauconniersmolen (Lede)

De Fauconniersmolen legt zondag de zeilen voor en de molenaar geeft graag een woordje uitleg. Extra tip: op wandelafstand ligt de prachtige watermolensite van Van Hauwermeirsmolen waarvan een Erfgoedsprokkel bestaat (ontdek deze via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels).

Meuleken ’t Dal (Zingem)

Het pittoreske Meuleken 't Dal laat de stenen zingen. Vrij bezoek met molenaars en gidsen, en maaldemonstraties als er voldoende wind is.

Roomanmolen (Sint-Gillis-Waas)

Ook de Roomanmolen zet de meelschuif open. Vrij bezoek met molenaars en gidsen, en maaldemonstraties. Met gezellig molencafeetje met lokale biertjes en verkoop vanambachtelijk gemalen speltmeel. De molensite (incl. sanitair) en het gelijkvloers van de molen zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Windekemolen (Balegem)

Laat je rondleiden in de Windekemolen en proef de passie! Laat je verleiden door heerlijke molenpannenkoekjes, gebakken met het beste meel ter wereld, bij een lokaal biertje of sapje.

Zwalmmolen (Munkzwalm)

Het waterrad van de Zwalmmolen kan opnieuw de molenstenen aandrijven! Laat het water maar stromen én groene elektriciteit produceren! De molenaar geniet. Hij legt je graag alles uit. En ondertussen kan je proeven van vers gebakken molendelicatessen. Het gelijkvloers (incl. sanitair) is volledig toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, maar verschillende zones zijn hobbelig. Wandel verder langs het water van de Zwalm.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Ide Manteleers Mola Molencentrum
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Ide Manteleers Mola Molencentrum
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent