Vernieuwde Denderboorden moeten stadscentrum Geraardsbergen beschermen

- In mei 2024 keurden de Vlaamse Regering en Provincie Oost-Vlaanderen het Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei goed. Dat moet, aanvullend op de vernieuwing van de stuwen, het overstromingsrisico vanuit de Dender doen dalen. Nu er een duidelijk plan is, starten de Vlaamse en provinciale partners samen met de Dendergemeenten een eerste reeks projecten op, van Geraardsbergen tot Dendermonde. De projecten zetten in op bescherming, maar geven ook ruimte aan water.

Wateroverlast aanpakken en stadscentrum opwaarderen

Een van die projecten is gericht op de bescherming van het stadscentrum van Geraardsbergen tegen wateroverlast. De vernieuwing van de Denderkades en publieke ruimte zal bovendien zorgen voor meer ruimte om te ontspannen en te genieten van het water.

Geraardsbergen en zijn inwoners kampen geregeld met wateroverlast vanuit de Dender. De steile heuvelflanken zorgen bij hevige of langdurige regenval voor een massa water die richting de Dender stroomt. Dat water moet veilig door de Dendervallei en het stadscentrum worden afgevoerd. Hierdoor zijn vandaag een 300-tal gebouwen in Geraardsbergen overstromingsgevoelig, waarvan 116 in het stadscentrum.

Het Strategisch Plan Dendervallei wil de gebouwen in het stadscentrum (tussen de Guilleminbrug en de Zonnebloembrug) tegen wateroverlast beschermen door de kades langs de Dender te verhogen en, waar wenselijk, dijken aan te leggen. Met de vernieuwing van de kades willen de Vlaamse Waterweg, Departement Omgeving, Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Geraardsbergen de rivier opnieuw een prominente rol geven in het stadscentrum en de publieke ruimte rond de Dender aantrekkelijker maken.

De nieuwe, verhoogde kades zullen op heel wat plekken de betonblokken vervangen die nu langs de Dender staan. De verhoging wordt ingewerkt in de nieuwe aanleg bijvoorbeeld als zitbank, glooiend plein, trap … Waar mogelijk wordt onderzocht of er terrastrappen tot aan het water kunnen komen. In het stadscentrum worden ook kansen gegrepen om nieuwe kwalitatieve woon-en werkplekken langs het water te ontwikkelen. In de overgangsgebieden naar de vallei (Rood Kruis en Sint-Jozef) wordt de aanleg van bijkomende parken of groenruimtes onderzocht.

“Geraardsbergen is een prachtige stad aan het water. Maar dat water zorgt helaas ook regelmatig voor veel verdriet. Door samen te werken kunnen we nu ambitieus aan de slag gaan om van de Dender in Geraardsbergen een positief verhaal te maken. Waarbij we de stad niet alleen beschermen, maar ook meerwaarde bieden door de toevoeging van bijvoorbeeld groen, recreatiemogelijkheden of zelfs energiewinning.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Ruimtelijke Planning

Voor de uitvoering van start kan gaan, wordt er een geïntegreerde visie opgemaakt. Deze zal bepalen waar en op welke manier de beschermingsmaatregelen vorm krijgen en hoe de herinrichting zoveel mogelijk meerwaarde kan bieden voor het stadscentrum. Zo wordt er bekeken hoe de verschillende vervoersmodi beter op elkaar afgestemd kunnen worden, waar er meer ruimte kan komen voor groen, of de kansen om warmte te winnen uit de Dender via aquathermie kunnen worden benut …

Hoe gaat het verder?

De opmaak van de geïntegreerde visie wordt gecoördineerd door de Provincie Oost-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg, in nauwe samenwerking met het Departement Omgeving en de Stad Geraardsbergen. Zij sloten hiervoor een samenwerkingsovereenkomst af.

Tegen begin 2025 willen de partners een studiebureau aanstellen, waarna de opmaak van de visie kan starten. Eind 2026 moet deze klaar zijn. Inwoners en andere belanghebbenden zullen in 2025 en 2026 worden betrokken en geïnformeerd. De uitvoering van de maatregelen op het terrein wordt verwacht tegen 2028-2030.

De vernieuwde kades in Geraardsbergen zijn slechts één project uit het Strategisch Plan. Tegelijk wordt in Geraardsbergen en stroomafwaarts werk gemaakt van de herinrichting van heel wat meersengebieden en starten er planprocessen om meer ruimte voor water te maken. Wil je graag meer weten over de andere geplande projecten in Geraardsbergen of in de andere Dendergemeenten? Neem dan een kijkje in het stadsmagazine van Geraardsbergen of op www.ruimtevoorwater.be.

An Vervliet

gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning

Liliane Stinissen

Woordvoerder, De Vlaamse Waterweg nv

Ann Heylens

Woordvoerder, Departement Omgeving, Vlaanderen

Hannelore Mees

dienst Ruimtelijke Planning, Provincie Oost-Vlaanderen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles De Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 82 09

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be