Skip to Content

Van poetshulp tot zorgkundige? CVO Groeipunt lanceert duale zorgopleiding met Zorgband Leie & Schelde

Opleiding op werkvloer verlaagt drempel en kan oplossing bieden voor tekort zorgpersoneel

In februari 2023 start CVO Groeipunt, het provinciaal centrum voor volwassenonderwijs in Oost-Vlaanderen, met een duale opleiding tot zorgkundige op de werkvloer. Achttien medewerkers van Zorgband Leie & Schelde, de overkoepelende organisatie van zorginstellingen in Merelbeke, Destelbergen, Laarne en Nazareth, krijgen zo de mogelijkheid om zich op de werkvloer om te scholen.

Op je vijftigste een carrièreswitch maken en een opleiding tot zorgkundige volgen? Voor veel mensen is de drempel om terug te gaan studeren vaak te hoog. Daarom besloot Zorgband Leie & Schelde om die schoolbanken naar de werkvloer te halen. Het bedrijf doet daarvoor een beroep op CVO Groeipunt en lanceerde een oproep bij de eigen medewerkers om zich om te scholen. Iedere werknemer die zich geroepen voelt om voor ouderen te zorgen, mocht zich kandidaat stellen voor het duaal leertraject.

De oproep lokte zo’n 29 geïnteresseerde collega’s die vandaag nog uiteenlopende taken uitvoeren bij Zorgband Leie & Schelde. Van poetshulp afkomstig van het dienstenchequebedrijf tot personeel uit de keuken of de onderhoudsploeg en andere woonzorgmedewerkers. Aangezien er slechts 18 plaatsen in de klas voorzien zijn, zal CVO Groeipunt in een volgende stap een definitieve selectie maken.

Eén dag les, vier dagen stage

CVO Groeipunt zal in de komende maanden een leerplan opstellen. Het volledige opleidingstraject tot zorgkundige duurt in totaal één jaar en drie maanden. Tijdens die periode krijgen de deelnemers één dag per week les in het woonzorgcentrum. De rest van de tijd volgen ze onder begeleiding van een mentor stage in een van de woonzorgcentra of in het revalidatieziekenhuis van Zorgband Leie & Schelde.

"Als deputatie geloven wij heel sterk in de kracht van duaal leren. Als we zo mensen kunnen motiveren om de stap naar de zorg te zetten, dan willen we dat graag ondersteunen. Dat er zoveel interesse is, toont aan dat we hiermee de juiste keuze maken.”

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs

 

Tekort aan zorgpersoneel opvangen

De duale opleiding komt niet uit de lucht vallen. Net zoals andere woonzorginstellingen heeft ook Zorgband Leie & Schelde te kampen met een tekort aan verzorgend personeel. 

"De overheid vraagt om actief in te zetten op zij-instromers, maar plots terugkeren naar de schoolbanken schrikt veel mensen af. Wij willen hen daarom een duwtje in de rug geven en zien duidelijk dat er een extra instroom is wanneer je opleidingen op de werkvloer aanbiedt. Zonder dit initiatief hadden we nooit geweten dat er bij ons 29 mensen werken die het wel zien zitten om zich om te scholen tot zorgkundige."

Githa Praet, Algemeen Directeur Zorgband Leie & Schelde

De vele reacties op de interne opleiding zijn het bewijs dat het wel degelijk mogelijk is om nieuwe profielen te bereiken als men de drempel laag genoeg legt. Wat ook opvalt is dat niet enkel jonge medewerkers op de oproep reageren. De klas van Zorgband Leie & Schelde zal uit een mix van verschillende leeftijden bestaan. De oudste kandidaat is zelfs 55 jaar.

Een van de potentieel toekomstige zorgkundigen is Femke Dewulf. Zij maakt al meer dan drie jaar deel uit van het onderhoudsteam.

"Tijdens de pandemie heb ik het zorgpersoneel mogen ondersteunen en ook nu nog spring ik af en toe bij om afwezigheden op te vangen. Het geeft me veel voldoening om de bewoners te helpen en mijn collega’s hebben me massaal aangemoedigd om de opleiding tot zorgkundige te volgen. Dat heeft me nog meer gemotiveerd."

Indien succesvol denkt Zorgband Leie & Schelde eraan om in 2024 met een nieuwe klas van start te gaan.

 

Contacteer ons
Kurt Moens gedeputeerde voor Onderwijs
Dave Bonte CVO Groeipunt campus Gent
Zorgband Leie & Schelde
Kurt Moens gedeputeerde voor Onderwijs
Dave Bonte CVO Groeipunt campus Gent
Zorgband Leie & Schelde
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent