Skip to Content

Toeristisch seizoen provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo van start

Na een winterstop gaat het toeristisch seizoen van het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo op 31 maart weer van start.

 

 

Ondanks de aangekondigde verbouwingswerken zetten we de publiekswerking gewoon verder.  Met 7 grote publieksevenementen, 4 picknickconcerten, 4 tentoonstellingen en diverse kleinschalige activiteiten organiseert het Plattelandscentrum ook dit seizoen voor ieder wat wils op de Huysmanhoeve.

Gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor landbouw en toerisme

Tuinkamers

Een bijzondere rode draad in het programma is het ‘tuinkamerproject’. Dit zijn kleine plekken verspreid over het domein die ingericht worden als gezellige en originele zithoek. Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden al een aantal van deze zitplaatsen gecreëerd. Er is op de site nog meer ruimte voor dergelijke tuinkamers. Individuen, scholen, organisaties en bedrijven die graag zelf een tuinkamer willen bouwen, kunnen zich aanmelden bij het Plattelandscentrum. In overleg wordt bekeken waar en hoe het idee een plekje kan krijgen op de hoeve.

Huyskamer

Afgelopen winter bouwden vrijwilligers ook een ‘Huyskamer’. Deze ruimte – waarin je wordt teruggeworpen in de tijd -  kan gebruikt worden voor vergaderingen met kleine groepen of om uit te rusten tijdens iets minder warme zomerdagen. Van 6 tot en met 28 juli wordt de Tour de France live uitgezonden in deze Huyskamer. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling over 100 jaar gele trui die van 3 juli tot 29 september te bezichtigen is op de zolder van het woonhuis.

Tentoonstellingen

Daarnaast worden op 31 maart nog drie tentoonstellingen geopend. In de cafetaria richtte VVV Eeklo een tentoonstelling in over de centrale brouwerij Paul Krüger, deze is te bezichtigen tot 28 april. Op  de zolder van het woonhuis staat een opstelling van het wolatelier van de Huysmanhoeve en de Brugse groep Kant-Act. Beide groepen hebben gemeen dat ze oude handwerktechnieken inzetten voor hedendaagse toepassingen. Dan is er nog een bijzondere tentoonstelling in het open wagenhuis. Vrijwilligers maakten er tentoonstellingskasten waar iedereen tijdens de openingsmaanden mini-tentoonstellingen mag onderbrengen. Mensen die eigen creaties of een verzameling willen onderbrengen in de kasten mogen zich wenden tot het Plattelandscentrum.

Nieuwe activiteit

Nieuw dit jaar zijn de Wandelmeetjes. Op zondag 14 april gaan er vier verschillende wandelroutes van start op de Huysmanhoeve. Er zijn routes voor beginners en geoefende wandelaars. Deze routes werden zorgvuldig uitgestippeld en zijn volledig bewegwijzerd door een gevormde wandelcoach.

Programmabrochure

De grote publieksevenementen zoals de Ambachtendag, Fietshappening en Schapendag plus blijven op hetzelfde elan doorgaan. Meer informatie over het programma en de activiteiten is te vinden in de programmabrochure. Deze is gratis af te halen in de Huysmanhoeve.

Erfgoedsprokkel

Voortaan kan de bezoeker extra genieten van wat het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve op het vlak van erfgoed te bieden heeft met de Erfgoedsprokkel. Deze gratis brochure loodst de bezoeker langsheen enkele interessante erfgoedelementen op de site en vertelt het verhaal ervan. Vraag ze aan het onthaal van de Huysmanhoeve of download ze via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

 

Praktisch

Waar: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1, 9900 Eeklo

Wanneer: van 31 maart tot en met 29 september 2019, woensdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur, open op feestdagen

Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde voor landbouw en toerisme
Stephanie Paridaen Plattelandscentrum Meetjesland vzw
Leentje Grillaert gedeputeerde voor landbouw en toerisme
Stephanie Paridaen Plattelandscentrum Meetjesland vzw
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent