Skip to Content

Tips voor trips tijdens de paasvakantie op provinciale locaties

Op heel wat Oost-Vlaamse provinciale erfgoedsites en in de provinciale recreatiedomeinen zijn er tijdens de paasvakantie, van zaterdag 2 tot en met maandag 18 april, tal van leuke activiteiten te beleven voor volwassenen en kinderen. In verschillende domeinen openen op 1 april ook een aantal attracties, zoals minigolf, pedalo- en fietsverhuur. 

Paasfeesten en -zoektochten

In Puyenbroeck in Wachtebeke en De Brielmeersen in Deinze kan men de hele paasvakantie door op zoektocht in het thema van Pasen. Bovendien krijgt men in Puyenbroeck in ruil voor de juiste oplossing een zakje paaseitjes.

Ook in De Ster in Sint-Niklaas, De Gavers in Geraardsbergen en erfgoedcentrum Ename is het paaseieren eten geblazen. Op zaterdag 16 april komt de paashaas naar Ename. Op zondag 17 april kan men paaseitjes zoeken in De Gavers. De Ster organiseert dit jaar op maandag 18 april voor de eerste keer een heuse paaskermis met leuke attracties.

Erfgoedwandelingen en -zoektochten

Op erfgoedsite Ename zijn er tijdens de paasvakantie doorlopend verschillende zoektochten voor kinderen. De jongste kinderen - tot vier jaar - kunnen op pad met Tijs de Tapijtridder. Voor kinderen tot 12 jaar is er een zoektocht rond ridders, monniken, de paashaas en eieren met de Paasapp. Of ga op speurtocht naar alle verdwenen planten met de zoektocht Florient. Wie tieners in huis heeft, kan met een kompas en de erfgoedapp op onderzoek langs het Enaamse erfgoed en in het bos t' Ename. In de Huysmanhoeve in Eeklo kan men met de Erfgoedkruimel het boerenleven van vroeger op deze historische hoeve ontdekken. Vanaf 2 april start het seizoen op erfgoedsite Scheepswerven Baasrode met een nieuwe permanente tentoonstelling. Voor gezinnen met kinderen is er een opdrachtenblaadje zodat ook kinderen een interessante uitstap beleven.

Workshops en kinderanimatie

Wie zijn kinderen een namiddag creatief of sportief wil bezighouden, kan hen inschrijven voor een workshop vliegers maken in Puyenbroeck of fotograferen met de smartphone in De Boerekreek in Sint-Laureins. Sportievelingen gaan misschien liever eens muurklimmen of boogschieten in De Gavers. Ook in Puyenbroeck zijn er verschillende sportinitiaties tijdens de paasvakantie zoals kajak, hoogtouwenparcours of klimmen. In De Gavers is er op woensdagnamiddag kindertheater.

Nog in Puyenbroeck kan men de hele paasvakantie op bepaalde uren de pasgeboren lammetjes bezoeken.

Al wandelend de lente opsnuiven

Kinderen enthousiast maken om te wandelen, kan in Nieuwdonk in Berlare met een lentewandeling met doe-opdrachten of in De Ster met de Dino-weetjes-speurtocht. In het Gentbos in Merelbeke kan men de gloednieuwe podcast ‘Gentbos in gevaar’ over klimaatverandering ontdekken. Ook in de andere provinciale bossen en recreatiedomeinen zijn er leuke wandelingen, met of zonder opdrachten.

Alle info is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/paasvakantie.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat en Natuur
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent