Tal van activiteiten bij Oost-Vlaamse molens op Molendag

Zondag 30 april is het Molendag. Ook de molens van Provincie Oost-Vlaanderen gonzen zondag van de bedrijvigheid. De activiteiten zijn gratis en reserveren is niet nodig. Laat je gidsen en geniet van de maaldemonstraties en het bio-lekkers.

"De Molendag is een hoogdag voor onze provinciale erfgoedsite Mola Molencentrum. De dag biedt een ideale gelegenheid om de molens ten volle te beleven in hun landschap. Het zijn majestueuze machines, die draaiende gehouden worden door tal van vrijwilligers, en die lekkere, biologische korteketenproducten voortbrengen."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Activiteiten

Er zijn tal van activiteiten bij verschillende molens in de provincie. 

Fauconniersmolen in Oordegem (Lede)

Vrij bezoek met molenaars(gidsen) en maaldemonstraties. Proef van de ‘muldershosties’ (typische poffertjes met meel van de molen).

Tip! Op drie kilometer van de Fauconniersmolen ligt de prachtige watermolensite van de Van Hauwermeirsmolen in Massemen die je met een Erfgoedsprokkel kunt ontdekken.

Meuleken ’t Dal in Zingem (Kruisem)

Vrij bezoek met molenaars(gidsen) en maaldemonstraties.

Roomanmolen in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas)

Vrij bezoek aan de recent gerestaureerde molen met rondleiding door molenaars(gidsen) en maaldemonstraties. Het daar ambachtelijk gemalen bio speltmeel is er te koop, en er is een gezellig terras.

Tip! Over de Roomanmolen verscheen een Erfgoedsprokkel die je alle informatie geeft over de geschiedenis en bezienswaardigheden van de molen.

Windekemolen in Balegem (Oosterzele)

Vrij bezoek met molenaars(gidsen) en maaldemonstraties. Deze molen werd gerestaureerd in 2017-2018.

Zwalmmolen in Munkzwalm (Zwalm)

Vrij bezoek van watermolen met molenaars(gidsen). Maaldemonstraties en proef van de 'muldershosties' (typische poffertjes met meel van de molen).

Meer activiteiten

Alle molens liggen in een prachtig wandel- en fietslandschap, en er zijn nog meer molens open in Vlaanderen op deze Molendag.

Alle info via oost-vlaanderen.be/molendag.

 

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent