Steun op maat voor klimaatgezonde scholen in Oost-Vlaanderen

Heel wat scholen willen graag meer groen op hun speelplaats, maar botsen op hindernissen als te weinig tijd, geld of expertise. De Provincie Oost-Vlaanderen helpt scholen om deze hindernissen stap voor stap aan te pakken in het traject ‘Klimaatgezonde speelplaatsen’. In 2017 stapten 15 scholen in dit traject. Niet minder dan 100 scholen toonden interesse.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor natuur- en milieueducatie: “Onze provinciale dienst Natuur- en Milieueducatie en MOS Oost-Vlaanderen werkten samen een traject uit om scholen te ondersteunen bij de vergroening van hun speelplaats. Er zijn 20 stappen en voor elke stap zijn er specifieke workshops en inspirerende voorbeelden. Maar het allerbelangrijkste is dat we de tijd nemen om scholen op maat te ondersteunen.”

Stapsgewijs en op maat

Eerste stap is de ontwikkeling van een gedragen en degelijk onderbouwde visie. Op basis daarvan werkt het schoolteam aan een plan en de uitvoering ervan. Dat gebeurt samen met de kinderen en de ouders, de buurt en eventueel nog andere partners zoals de gemeente. Ook de pedagogische verankering van het project in de school is van groot belang: een klimaatgezonde speelplaats dient immers niet alleen om te spelen, maar is tegelijkertijd een lesomgeving én een lesonderwerp.

Elke school werkt op z’n eigen tempo en het team krijgt de hulp die het op dat moment nodig heeft. Sommige scholen zijn al bezig met concrete realisaties op het terrein, andere gaan nog opstarten of zijn bezig met visievorming. Scholen kunnen op elk gewenst moment instappen.

Jozef Dauwe

Gedeputeerde voor natuur- en milieueducatie, Provincie Oost-Vlaanderen

Tom Gorré

dienst Natuur- en Milieueducatie, Provincie Oost-Vlaanderen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be