Schipdonkruiterroute Zomergem officieel geopend

Op zondag 27 mei 2018 is de nieuwe Schipdonkruiterroute officieel ingehuldigd in manege Den Draver in Zomergem. Talrijke Oost-Vlaamse paardenliefhebbers namen deel aan de openingsrit.

Na de Jaarmarktruiterroute (2015) in Sint-Lievens-Houtem, de Damslootroute (2016) in Destelbergen, de Grensroute (2016) in Sint-Laureins en de Wiesbeekroute (mei 2017) in Buggenhout, is dit inmiddels de vijfde ruiterroute die ontwikkeld werd binnen het project ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ dat Provincie Oost-Vlaanderen eind 2014 opstartte. 

Gedeputeerde Hilde Bruggeman: "Provincie Oost-Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen in de natuur laten sporten en stimuleren tot een gezonde levensstijl. Daarnaast is er ook een grote vraag naar de ontwikkeling van nieuwe duurzame ruiter- en menroutes. Daarom riep de Provincie het project ‘Oost-Vlaanderen in Galop’ in het leven, waarbij nog meer kwalitatieve, bewegwijzerde ruiter- en menroutes in Oost-Vlaanderen kunnen gerealiseerd worden. De officiële inhuldiging was al eerder gepland in november 2017, maar door werkzaamheden is deze uitgesteld. In 2017 viel sport nog onder de bevoegdheden van de Provincie.”

Schipdonkroute

Het publiek kan sinds zondag 27 mei genieten van de ruiter- en menroute in Zomergem. Alweer een hoogdag voor de hippische sector en paardenliefhebbers. Door de aanleg van deze nieuwe ruiterroute speelt de gemeente Zomergem in op de behoeftes van de vele ruiters en menners op haar grondgebied. De gemeente huisvest immers verschillende maneges en staat bekend als een sportieve gemeente met een heel groot aanbod aan sportinfrastructuur.

Jaarlijks worden er kanaalfeesten georganiseerd in Zomergem. Dit volksfeest, ontwikkeld uit protest tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal, groeide uit tot een evenement voor en door Zomergemnaars. Op één van deze kanaalfeesten groeide het idee om permanente ruiterroutes aan te leggen in de omgeving van het kanaal. Vandaar de toepasselijke naam ‘Schipdonkroute’.

Als ruiter of menner heb je de keuze uit 4 bewegwijzerde lussen van 17, 21, 31 en 36 km die bestaan uit respectievelijk 59, 64, 63 en 57 % onverharde paden. Je kan zelf naar hartenlust combinaties maken en zo het ‘warmste dorp’ ontdekken. Tijdens deze tocht maak je kennis met de prachtige natuurlandschappen in de Meetjeslandse gemeenten Zomergem, Aalter, Knesselare, Maldegem en Nevele. Deze nieuwe route biedt meer dan honderd kilometer ruiter- en menplezier!

Manege ‘Den Draver’ is het vertrekpunt van deze ruiter- en menroute ‘Schipdonk’. Ook via manege Equifun, vlak over de grens in Adegem, heb je een inrijroute naar de Schipdonkroute. Beide maneges beschikken over de nodige faciliteiten voor paard en ruiter. Op de routes zijn meerdere rustplaatsen voorzien. Op de routekaart vind je enkele tips voor een aangename stop tijdens je tocht. De routes zijn beschikbaar op kaart en via de websites van de gemeente Zomergem en Provincie Oost-Vlaanderen. De ruiterroute kwam tot stand o.a. dankzij de samenwerking met de lokale ruitersector.

Lorenzo Lataire van manege ‘Den Draver’ zal het peterschap van deze nieuwe ruiterroute opnemen. Minimaal vier keer per jaar zal hij de route controleren. De mogelijke problemen worden aan de gemeente gerapporteerd, die op haar beurt zal instaan voor het onderhoud en het up-to-date houden van de signalisatie van de Schipdonkroute.

Contacteer ons
Dirk Van Daele gemeentelijke sportdienst Zomergem
Dirk Van Daele gemeentelijke sportdienst Zomergem
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 528 948 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 juli 2020Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent