Skip to Content

Scheepswerven Baasrode opent seizoen met nieuwe tentoonstelling

Op zaterdag 2 april, bij de start van de paasvakantie, opent het toeristische seizoen op de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Nieuw in het aanbod is een gratis permanente tentoonstelling over de eeuwenoude scheepsbouw langs de Schelde. Voor gezinnen met kinderen is er een opdrachtenblaadje.

“De nieuwe permanente tentoonstelling is een volgende stap in de uitbouw van de Scheepswerven Baasrode tot een volwaardige provinciale erfgoedsite. Het unieke erfgoed en de enthousiaste gemeenschap zijn er al. Stap voor stap wordt de bezoekerservaring nu uitgebreid. Een cultuurtoeristische parel in het gebied van een Unesco Geopark in oprichting!”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor erfgoed

Eeuwenoude scheepsbouw langs de Schelde

Het bouwen van schepen langs de oevers van de Schelde is een traditie die al eeuwen ver teruggaat. De schepen werden aangepast aan het soort vracht en de waterwegen waarop ze voeren. Baasrode was al in de 18de eeuw een belangrijk centrum voor scheepsbouw.

De werven van Van Praet-Dansaert en Van Damme zijn bewaard gebleven en vormen nu een unieke erfgoedsite: een ware tijdscapsule waar het lijkt alsof de laatste werknemer nog maar gisteren de deur achter zich dichttrok.

Vanaf 2 april kan je er terecht voor een nieuwe gratis toegankelijke tentoonstelling in het prachtige decor van de houten loods Van Damme over de eeuwenoude scheepsbouw langs de Schelde. Je komt er alles te weten over de verschillende scheepstypes en bouwmethoden en de waterwegeninfrastructuur.

Een mooie introductie voor een verder bezoek aan de authentieke 19de eeuwse ateliers, de droogdokken met historische schepen en de meesterwoning waar je op bezoek gaat bij vzw Scheepvaartmuseum. In de zomer heb je bovendien kans om hen aan het werk te zien aan de botter ‘Rosalie’. Elke zaterdag kan je de School voor Scheepsmodelbouw aan het werk zien.

Extra aanbod

Ook aan gezinnen met kinderen is er gedacht. Aan de balie krijgen zij een opdrachtenblaadje mee waardoor ook zij een interessante uitstap beleven.

Op erfgoedevenementen zoals Erfgoeddag (24 april), Archeologiedagen (20 - 22 mei), Schatten van Vlieg (1 juli - 31 augustus) en Open Monumentendag (11 september) zijn er ook extra rondleidingen en activiteiten.

Tenslotte is een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling op de Scheepwerven Baasrode ook een perfect startpunt voor een wandeling in ‘nijverig Baasrode’ met de Erfgoedsprokkel of een fietstocht langs de restanten van de vroegere scheepsbouwactiviteit aan de Schelde.

Praktisch

Waar

provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Baasrode (Dendermonde)

Wanneer

  • elke zaterdag en zondag van 14u tot 18u
  • tijdens juli, augustus en september ook op weekdagen van 10 tot 16u

Prijs

Baasrode all-in: 7 euro - verschillende kortingsmogelijkheden
enkel de nieuwe permanente tentoonstelling: gratis

Contact

www.scheepswervenbaasrode.be
scheepswervenbaasrode@oost-vlaanderen.be
tel. 052 33 35 00

 

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent