Skip to Content

Schat van Vlieg verstopt op record aantal provinciale locaties

Op maar liefst negen locaties van Provincie Oost-Vlaanderen is een Schat van Vlieg verstopt deze zomer. De Schatten van Vlieg zijn gratis zoektochten voor gezinnen met kinderen op bijzondere locaties. Gegarandeerd een leuke en boeiende uitstap naar Schatten-van-Vlieg-nieuwkomers De Gavers (Geraardsbergen), Huysmanhoeve (Eeklo) en Scheepswerven Baasrode, en naar ondertussen vaste waarden Bastion VIII (Dendermonde), De Kaaihoeve (Zwalm), Erfgoedsite Ename (pam Ename en Erfgoedcentrum), Het Leen (Eeklo) en Mola Molencentrum (Wachtebeke). Vind ze allemaal op www.oost-vlaanderen.be/schatten-van-vlieg.

In de Vlaamse Ardennen

Erfgoedsite Ename 

Erfgoedcentrum: Vlieg kronkelt zich door drie expo's! Ze neemt je mee naar de wondere wereld van beiaarden en molens, leert je met andere ogen naar het landschap kijken en duikt in het erfgoeddepot om de geheimen van de archeologie te ontfutselen. Muziek spelen, tandwielen doen draaien, tekenen, onderzoeken, … voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Pam Ename: Vlieg snort als een tijdsdetective door burcht, abdij en bos maar is in al zijn enthousiasme ergens de schat kwijtgespeeld. Durf je te kijken in die mysterieuze spiegel van het verleden en op zoek te gaan naar de schat? Laat je ogen je niet (of net wel) bedriegen en ontdek een groots verleden. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar baby's en peuters zijn ook welkom. 

Tip: Doe zowel de zoektocht in het Erfgoedcentrum als in pam Ename. Je kan te voet van de ene naar de andere locatie en onderweg is er een extra opdracht buiten in het Archeopark. Er zit bovendien nog een derde Schat van Vlieg verstopt in Huis Beaucarne in Ename en een vierde in het MOU in Oudenaarde. 

Domein De Gavers (Geraardsbergen):

Op de Gavers wonen er heel veel dieren. Je zal tijdens je wandeling hier en daar wel een diertje kunnen zien, maar je moet soms erg goed zoeken! Kijk goed rond en vind zo enkele tips. Ontdek jij alle dieren? De wandeling is ongeveer 4 km en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Je komt gewoon naar het infopunt om te starten, inschrijven is niet nodig. 

Natuureducatief centrum De Kaaihoeve (Zwalm):

Tijdens de buitenzoektocht met leuke kijkopdrachten zorgen we ervoor dat jij een echte speurder en natuuroverlever wordt. Speel, kijk, ontdek en geniet. Vind jij onze schat? Reserveren is aangeraden en kan de dag zelf terplekke.

In de Denderstreek

Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode:

Duik in de wondere wereld van de scheepvaart en zet koers naar de schat met deze gratis zomerse zoektocht.  Via leuke opdrachten, een schatkaart en een geheime code ontdek je de schatkist. Enkel op weekdagen.

Natuureducatief centrum Bastion VIII (Dendermonde):

Dieren verstoppen zich iedere dag in Bastion VIII. Eekhoorns, pissebedden, grote dieren, kleine dieren ... Er is ook één dier dat je bijna nooit te zien krijgt. Tenzij je goed zoekt natuurlijk.

In Meetjesland – Waasland

Domein Het Leen (Eeklo):

Ga op speurtocht in het arboretum. Voer 10 kijkopdrachten uit. Kijk goed uit je doppen! Zie jij wat Vlieg ziet? Deze zomer beleef je in Het Leen een avontuur om naar uit te kijken! De wandeling is ongeveer 2 km lang en duurt een klein uurtje.

Streekcentrum Huysmanhoeve (Eeklo): 

Kom een uurtje snuisteren, kijken en zoeken op de Huysmanhoeve.  Zoek naar de bijen, speur naar schelpen (in het Meetjesland?!) en maak kennis met boer Bernard. Wie weet vind je wel iets in braakballen van steenuilen? Nadien kan je op het terras ook iets drinken en spelen in de natuur.

Mola Molencentrum (Wachtebeke):

Ontdek de wereld van molens in kasteel Puyenbrug in domein Puyenbroeck en speur naar de schatkist in deze gratis zomerse zoektocht. Volg het parcours met opdrachten en open de schatkist! Reserveren is verplicht, maar kan meestal nog de dag zelf.

  • Tip: Wist je dat er Wachtebeke nog een andere zoektocht is? Wandel (ca. 4 km) en ontdek de gemeente Wachtebeke. Verzamel tijdens elke Schatten van Vlieg in Wachtebeke een stempel – met twee stempels krijg je een kleine attentie.
Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen en Erfgoed
Riet Gillis gedeputeerde voor Milieu en Natuur
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
Nele Bogaert dienst Erfgoed
Lore Tanghe directie Recreatiedomeinen
Sandra Leroy dienst Klimaat, Milieu & Natuur
Stephanie Paridaen Huysmanhoeve (Plattelandscentrum)
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen en Erfgoed
Riet Gillis gedeputeerde voor Milieu en Natuur
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
Nele Bogaert dienst Erfgoed
Lore Tanghe directie Recreatiedomeinen
Sandra Leroy dienst Klimaat, Milieu & Natuur
Stephanie Paridaen Huysmanhoeve (Plattelandscentrum)
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent