Skip to Content

Samenwerking doet nieuwe wind waaien door Archeologiedagen

Na het succes van de allereerste editie van de ‘Archeologiedagen’ in 2018, slaan alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum voor Vlaamse Archeologie voor het eerst de handen in elkaar voor de tweede editie, op 14, 15 en 16 juni 2019.

In 2018 telde de pilooteditie van de Archeologiedagen zo’n 6000 deelnemers die tijdens 68 activiteiten van archeologie proefden. Vele archeologen, musea, lokale verenigingen en liefhebbers werkten een aantrekkelijk programma uit, waarvan jong en oud kon genieten: van archeologische fietstochten over kinderworkshops tot een gezamenlijke veldprospectie, maar ook archeologische proeverijen, een demonstratie ijzer smeden en een klasbezoek aan een archeologische site.

Een nieuwe volwaardige editie kan dan ook niet uitblijven. Op 14, 15 en 16 juni 2019 staat archeologie weer hoog op de agenda. Deze ‘opendeurdag van de archeologie’ kent ondertussen ook al tegenhangers in heel wat andere landen, zoals in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook verder.

Door hun krachten te bundelen voor deze tweede editie, zetten alle Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en het Forum voor Vlaamse Archeologie het thema archeologie nog meer op de kaart en creëren ze een breed draagvlak voor archeologisch onderzoek in al zijn facetten. Deze samenwerking resulteert o.m. in de overkoepelende nieuwe website www.archeologiedagen.be en een Vlaamse campagne, die de uitstraling en herkenbaarheid verhoogt.

Organisatoren die een archeologische activiteit willen uitwerken, krijgen inhoudelijke en promotionele ondersteuning. De coördinator van de Archeologiedagen staat hen met raad en daad bij. Op de nieuwe website vinden zij inspiratie, promomateriaal, een stappenplan voor de invoer in de UiTdatabank, de evaluatie van 2018 in beeld,… 

Vanaf mei kunnen deelnemers in het diverse aanbod aan activiteiten duiken en hun keuze maken tussen fietstochten, bezoeken aan sites, markten, rondleidingen, workshops,…

Door de variatie aan activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen, spreken de Archeologiedagen elk van ons aan. In het programma is er speciale aandacht voor kinderen en families, want jong geleerd … En wie droomde er als kind niet van om ‘archeoloog te worden’?

Activiteiten in Oost-Vlaanderen

Met een metaaldetector aan de slag, grondboringen doen op zoek naar een prehistorisch meer en skeletten onderzoeken, het zal allemaal kunnen in Oost-Vlaanderen. Er zijn momenteel al vier activiteiten bekend:

  • Wat als... skeletten konden praten? Dat doen ze! Op de provinciale erfgoedsite Ename leren (groot)ouders en hun kinderen geslacht, leeftijd, doodsoorzaak, levenswijze af te leiden uit skeletten.
  • Op de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke kun je op pad gaan met een metaaldetector. Wie weet vind je een schat! Of is het toch niet zo gemakkelijk?
  • De vraag “Wat als ... hier vroeger een meer was?” help je oplossen door zelf te boren in een veld in de Moervaartvallei. Zo ontdek je hoe het landschap er 10 000 jaar geleden uitzag. Voor jong en oud! 
  • De Abdij van Roosenberg en haar Depot in Waasmunster

“Provincie Oost-Vlaanderen zet zich al decennia lang in voor archeologie: er zijn de erfgoedsites in Ename en Velzeke, er is de provinciale archeoloog die garant staat voor een erfgoedtoets bij ruimtelijke planning, er is de ondersteuning op vlak van bewaren in  onroerenderfgoeddepots. De Archeologiedagen zijn een manier om dit naar een breder publiek te brengen. We zijn ervan overtuigd dat er veel mensen geïnteresseerd zijn in archeologie, en door een bezoek aan een archeologische site of activiteit in de buurt verrast en geënthousiasmeerd kunnen worden”, zegt gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor erfgoed.

 

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor erfgoed
Benedicte Helegeer coördinator Archeologiedagen
Luc Bauters beleidsmedewerker archeologie, Provincie Oost-Vlaanderen
Annemie Charlier gedeputeerde voor erfgoed
Benedicte Helegeer coördinator Archeologiedagen
Luc Bauters beleidsmedewerker archeologie, Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent