Rosita Monsieur en Maria Van Mieghem zijn de Warmste Vrijwilligers van Oost-Vlaanderen!
De Warmste Vrijwilliger is iemand die zich belangeloos inzet voor de meest kwetsbaren in de provincie Oost-Vlaanderen. Rosita uit Aalst neemt de juryprijs in ontvangst. Maria uit Denderleeuw is de favoriet van het publiek. Hun vrijwilligerswerk richt zich vooral tot mensen met een beperkt budget.
Rosita reist heel Vlaanderen door
Rosita Monsieur zet zich al 15 jaar in voor mensen in armoede in een vzw die ze zelf oprichtte: vzw Arminaa. Rosita haalt met haar camionette voedsel, meubels en kleding op. Via een besloten Facebookgroep zorgt ze ervoor dat minstens 600 gezinnen in Aalst gezonde voeding hebben, en ook zelf zaken bijleren. Ook voor trouwfeesten, communies en verjaardagen slooft Rosita zich uit. Het is dus niet voor niets dat een 60-tal kinderen haar Tante Titi noemen.
“Op 1 week tijd rijden we heel Vlaanderen af, gemiddeld 1100 kilometer. We werken samen met 8 Carrefours, waar we spullen mogen halen die net over datum zijn. Die delen we onmiddellijk terug uit”, aldus Rosita.
Maria’s heerlijke soep
Maria Van Mieghem zet zich in voor meerdere goede doelen: De Ruilwinkel, Soep en Spelen, Tastoe … Allemaal activiteiten in Denderleeuw waar mensen met een klein inkomen terecht kunnen voor het ruilen van kleren, voor soep, spelletjes en een warme babbel. Het creëren van ontmoetingen is voor Maria zeer belangrijk. Zo kunnen we blijven leren van elkaar en van andere culturen. Maria maakt geen onderscheid in soorten mensen waardoor iedereen haar in vertrouwen neemt.
“Ik haal er veel voldoening uit als de mensen tevreden zijn als ik iets op tafel zet. Er komt mij wel eens iemand het recept van mijn soep vragen, dat doet me plezier. Ik maak hen blij, en zij maken mij blij”, verduidelijkt Maria.
Vrijwilligerswerk in Oost-Vlaanderen
De zoektocht naar de Warmste Vrijwilliger van Oost-Vlaanderen liep vanaf augustus 2017. De Provincie Oost-Vlaanderen wil samen met gouverneur Jan Briers de vrijwilligers extra in de kijker zetten, hen bedanken en belonen voor hun belangeloze inzet. Vanaf 2018 volgt Vlaanderen het vrijwilligerswerk op. De campagne is dan ook een slotstuk van het provinciaal beleid.
“We kiezen er bewust voor om het provinciaal beleid af te sluiten met deze campagne. We willen de kleine, positieve verhalen vertellen die diep in organisaties, buurten en gemeenschappen geworteld zijn. Zo krijgt het Oost-Vlaams vrijwilligerswerk een herkenbaar en warm gezicht.” duiden gedeputeerde Couckuyt, bevoegd voor Welzijn en gouverneur Briers