Skip to Content

Puyenbroeck blaast 50 kaarsjes uit en opent nieuwe speeltuin Taka-Tukaland

Vandaag vieren we 50 jaar Provinciaal domein Puyenbroeck. Er is heel wat te doen voor jong en oud. Er zijn ook drie primeurs: de nieuwe speeltuin Taka-Tukaland wordt geopend, de fototentoonstelling 50 jaar Puyenbroeck in Mola gaat van start en het molenproject 'Sancho don’t care 05', een installatie van kunstenaar Willem Boel wordt aan het publiek voorgesteld. 

Gratis activiteiten 50 jaar Puyenbroeck

Er valt heel wat leuks te beleven op de 50ste verjaardag van Provinciaal domein Puyenbroeck. Het domein is opgedeeld in zes zones. In elke zone vinden zowel gezinnen met kinderen, senioren, als tieners hun gading tussen de culturele, muzikale en avontuurlijke… activiteiten. Een retro golfwedstrijd, vintage kermis, retro arcade… alle activiteiten draaien volledig rond de sixties en de seventies en zijn bovendien gratis. 

Naast allerlei activiteiten werd ook de nieuwe fototentoonstelling 50 jaar Puyenbroeck in Mola (Provinciaal Molencentrum) geopend, samen met het molenproject 'Sancho don’t care 05', een installatie van kunstenaar Willem Boel.

Nieuwe speeltuin Taka-Tukaland

Dit jaar werd een gedeelte van de speeltuin vervangen. De speeltuigen, in de zone rond de kiosk, dateerden immers uit 2003 en hadden hun tijd wel gehad. De firma Mekano Play heeft daarom een nieuwe speeltuin gebouwd, maar met aandacht voor ‘het spelen van vroeger’. De Provincie Oost-Vlaanderen heeft hiervoor 349 000 EUR geïnvesteerd. Er werd Robinia-hout gebruikt met aandacht voor duurzaamheid en inpasbaarheid in de natuurlijke omgeving.

In het nieuwe Taka-Tukaland kunnen kinderen tussen 4 en 12 jaar zich uit leven. De capaciteit van de speeltuin is enorm vergroot, waardoor er veel meer kinderen kunnen spelen dan vroeger. Ook is er een parcours toegankelijk voor buggy’s, rolwagens en rollators, kortom Taka-Tukaland is de nieuwe trekpleister van Puyenbroeck.

Terug in de tijd

In 1969 opende Provinciaal domein Puyenbroeck zijn deuren voor het grote publiek. De Provincie wou sociaal toerisme en recreatie promoten door in laag gelegen landbouwgebieden een Provinciaal domein aan te leggen.

"Van het prille begin was het domein een groot succes. Vandaag is het uitgegroeid tot één van de grootste openbare recreatiedomeinen in Vlaanderen. Puyenbroeck is een veelzijdig domein, zo zijn er kampeerterreinen, zwem- en sportinfrastructuur, een dieren-en bloemenpark, speeltuin,… Elke bezoeker, vereniging en gezin kan er genieten van een uitgebreid aanbod van actieve en passieve recreatie, voor elk wat wils. Hierbij wordt het aanbod steeds laagdrempelig en financieel toegankelijk gehouden."

gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor de domeinen

Stilstaan is achteruitgaan

Het Provinciaal domein is steeds in ontwikkeling en volgt de sociale en technische ontwikkelingen op de voet, met aandacht voor duurzame ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn het nieuwe bezoekerscentrum in passiefbouw en de laadpalen voor elektrische voertuigen. 

Het overdekt zwembad wordt momenteel gerenoveerd en de toegang tot de sportinfrastructuur wordt aangepast en gecentraliseerd, zodat deze accommodatie in de loop van het jaar voor het publiek kan geopend worden.

Het bloemenpark wordt tegen eind 2020 omgevormd tot een landschapspark waar het aangenaam vertoeven zal zijn in een natuurlijk kader. Intussen werd reeds in dezelfde omgeving de winterstal gerealiseerd.

 

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor de domeinen
Ann Helderweirt verantwoordelijke cel animatie-promotie-onthaal, Provinciaal domein Puyenbroeck
Ase Van de Vijver medewerker, Provinciaal domein Puyenbroeck
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor de domeinen
Ann Helderweirt verantwoordelijke cel animatie-promotie-onthaal, Provinciaal domein Puyenbroeck
Ase Van de Vijver medewerker, Provinciaal domein Puyenbroeck
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent