Skip to Content

Provinciebestuur zet Oost-Vlaamse natuur in de kijker tijdens de Week van het Bos

10 tot 17 oktober 2021

Van 10 tot en met 17 oktober organiseert Provincie Oost-Vlaanderen een reeks natuuractiviteiten voor een uiteenlopend publiek. Personen van alle leeftijden, liefhebber of professional, vinden beslist hun gading in het aanbod begeleide activiteiten die in een prachtig herfstdecor plaatsvinden. Er zijn een 30-tal activiteiten op verschillende locaties in Oost-Vlaanderen.

"Als provinciebestuur zetten we sterk in op natuur en natuurbeleving. Tegen eind 2024 willen we 10% meer provinciale bossen en natuurgebieden in Oost-Vlaanderen. Zo beschermen we het leefgebied van dieren en planten, helpen we  Oost-Vlaanderen weerbaar maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en dragen we bij aan een groen toegankelijk netwerk waar het fijn is om te wandelen en ontspannen. Je kan dit allemaal ontdekken tijdens de Week van het Bos. Onze gidsen geven graag tekst en uitleg!"

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Natuur en Klimaat

Actuele natuurthema’s in alle Oost-Vlaamse regio’s

'Natuur om de hoek' is dit jaar het centrale thema tijdens de Week van het Bos, een jaarlijks initiatief van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. Het aanbod vanuit de Provincie Oost-Vlaanderen bestaat hoofdzakelijk uit gidsbeurten op het terrein, waarbij een gids of expert in dialoog gaat met de deelnemers. Zowel mensen die professioneel met natuur bezig zijn als gezinnen die op zoek zijn naar een boeiende buitenactiviteit, komen aan hun trekken.

In regio Gent kunnen kinderen mee op pad met een verhalenverteller die spannende dierenverhalen brengt in het Gentbos (Merelbeke) of het Parkbos (De Pinte). Voor een wandeling langs het nieuwe rolstoeltoegankelijke pad in het Gentbos doet de Provincie een oproep aan deelnemers voor een buddywandeling. In het Parkbos kan je een gidsbeurt volgen in deelgebied Scheldevelde en Zeven Dreven in De Pinte. Of je ontdekt er de recent aangelegde 12 ha speelnatuur of 11 km natuurlooppad. De groene koppelingsgebieden in de Gentse kanaalzone ontdek je in je eentje per fiets. De bossen en open ruimte van Rodeland, net ten zuiden van Gent, ontdek je ook per fiets dankzij een tijdelijk uitgepijlde fietstocht.

In het Meetjesland kan je meefietsen in het Krekengebied bij Sint-Laureins. Natuurpunt Meetjesland kocht er percelen aan met subsidies van de Provincie. De gids vertelt over het klimaatbelang van natte graslanden waar o.a. grutto, tureluur, kluut en gele kwik broeden. Een must voor vogelliefhebbers! Op zondag 17 oktober kunnen gezinnen deelnemen aan een onderhoudende herfstwandeling in Het Leen in Eeklo, met 244 ha een van de grootste bosgebieden in Oost-Vlaanderen.

In het Waasland kan je leerrijk uitwaaien in Beveren, waar je na een werfbezoek aan de Hedwige-Prosperpolder verder in je eentje vogels kan spotten. Uitwaaien kan ook langs de Zuidlede in Wachtebeke, met vertrek in provinciaal molencentrum Mola en tocht door het bosgebied van provinciaal domein Puyenbroeck. Natuurvereniging vzw Durme neemt je in Sinaai mee in de Fondatie van Boudelo, een natuurpareltje met hoge biodiversiteitswaarde. De zeldzame boommarter leeft er. In het Kloosterbos in Wachtebeke verneem je hoe je als burger kan bijdragen aan natuuronderzoek. In de provinciale domeinen het Kloosterbos en Puyenbroeck in Wachtebeke zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Een gids van Bosgroepen Oost-Vlaanderen neemt je mee in de bossen rond Sint-Niklaas. Hij vertelt hoe zieke naaldbossen, verzwakt door de klimaatverandering en de letterzetter, weerbaar worden gemaakt.

In Scheldeland kan je terecht in provinciaal natuureducatief centrum Bastion VIII in Dendermonde voor een leuke namiddag bosbodemdiertjes vangen of een onderhoudende gidsbeurt over paddenstoelen. In provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare kan je tijdens de maand oktober vergeten plantensoorten ontdekken dankzij de tentoonstelling en gezinszoektocht over het herbarium Florient.

In de Vlaamse Ardennen kan je in Zottegem terecht voor drie gidsbeurten. Van de provinciale tuincoach krijg je tips hoe je je tuin natuurlijk, klimaatrobuust en onderhoudsvriendelijk inricht. In deelgemeente Oombergen getuigen buurtbewoners hoe ze samen een verwaarloosde plek omtoverden tot gedeeld groen waar de kinderen van het lokaal schooltje elke dag langskomen.
Aan natuureducatief centrum De Kaaihoeve in Zwalm kan je aansluiten op een tocht door de Scheldevallei, waar de Provincie dit jaar 25 ha nieuwe percelen kocht die ingericht zullen worden tot waardevol natuurgebied.  Vanuit het provinciaal archeologisch museum in Ename kan je met een rugzak vol leuke opdrachten naar Bos ’t Ename trekken, dat dit jaar zijn 12 000ste verjaardag viert!

Brochure Oost-Vlaanderen natuurlijk!

De tweede editie van deze overzichtsbrochure komt begin oktober uit. Je vindt er de natuur- en bosgebieden die de Provincie beheert en die publiek toegankelijk zijn. Deze zijn ingedeeld volgens de toeristische regio’s en bevatten informatie over wandel- en fietsknooppunten. Nieuw in deze tweede editie zijn de bijzondere soorten fauna en flora die per gebied aangeduid staan. De brochure is bestemd voor iedereen die graag vertoeft in de Oost-Vlaamse natuur en er meer over wil weten. Je vindt veel informatie over de Oost-Vlaamse ecologie, biodiversiteit en allerlei wist-je-datjes over natuurbeheer. Een gedrukt exemplaar kan je aanvragen door je adres te mailen aan [email protected]

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur en Klimaat
Sandra Leroy beleidsmedewerker natuur- en milieueducatie
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur en Klimaat
Sandra Leroy beleidsmedewerker natuur- en milieueducatie
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent