Provincie zet volgende stap in opmaak ruimtelijk uitvoeringsplan Warmtehub Dendermonde
Een nieuwe bio-energiecentrale zal de steenkoolcentrale van papier- en kartonfabrikant VPK vervangen en via een warmtenet warmte leveren aan woningen en gebouwen in Dendermonde. Om dit mogelijk te maken, stelt Provincie Oost-Vlaanderen het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Warmtehub Dendermonde op. De scopingnota is ondertussen afgerond en nu start de volgende fase: de opmaak van het voorontwerp.
Scopingnota goedgekeurd
In het voorjaar van 2024 werd een publieke raadpleging gehouden waarbij burgers en adviesinstanties een reactie of advies konden indienen. De ontvangen reacties en adviezen zijn nu zorgvuldig geanalyseerd en verwerkt in de scopingnota.
"In de goedgekeurde scopingnota worden alle info en adviezen zorgvuldig geanalyseerd. Die nota dient nu als basis voor de verdere keuzes en de uitwerking van de plannen. Uit de vele vragen en reacties die tijdens de raadpleging naar voren kwamen, werden ook suggesties opgenomen die we nu ook verder gaan onderzoeken."
gedeputeerde Dagmar Beernaert, bevoegd voor Ruimtelijke Planning
Zo werd gesuggereerd om, naast biomassa, andere energiebronnen zoals waterstof of aardgas te overwegen. De Provincie heeft deze voorstellen beoordeeld en licht in de nota toe waarom biomassa de beste keuze blijft. Sommige inspraakreacties pleitten er ook voor om de site van VPK als locatie-alternatief te overwegen voor de nieuwe bio-energiecentrale. Dit alternatief wordt niet als redelijk beschouwd aangezien de kartonnage-afdeling daarvoor zou moeten verhuizen. Dit past niet binnen de doelstellingen van het plan, dat erop gericht is de huidige economische activiteit te behouden. De scopingnota licht dit verder toe.
Bijkomend locatie-alternatief verder te onderzoeken
In de scopingnota is ook een derde locatie-alternatief voor de bio-energiecentrale geïntroduceerd: de Zavelputten. Dit gebied bevindt zich ten noordoosten van VPK, aan de overzijde van de Dender. Het terrein is een voormalige stortplaats voor gevaarlijk afval. Het bestaat hoofdzakelijk uit grasland en wordt momenteel vooral gebruikt als wandelgebied. Ten zuiden ligt een bebost gebied en lopen de treinsporen.
De Zavelputten werden in verschillende reacties naar voren geschoven als mogelijke locatie voor de nieuwe centrale. Eerder werd deze optie niet meegenomen vanwege de natuurwaarden in het gebied. Uit aanvullend onderzoek blijkt echter dat de natuurwaarden mogelijk niet van die orde zijn dat de locatie kan worden uitgesloten als mogelijk alternatief. De Provincie wilt dit alternatief daarom van naderbij onderzoeken.
Milieueffecten en verdere stappen
Om de impact op mens en milieu in kaart te brengen, wordt nu een studie van het plan-milieueffectrapport uitgevoerd. Deze vergelijkt de huidige situatie met de geplande ontwikkelingen en stelt maatregelen voor om negatieve effecten te milderen. In de volgende fase wordt het voorontwerp PRUP opgemaakt. In die fase wordt, op basis van onder andere de resultaten van dit milieueffectenonderzoek, de voorkeurslocatie voor de nieuwe bio-energiecentrale bepaald. Er wordt gemikt op medio 2025 om deze keuze te maken.
Dagmar Beernaert
Joke Lannoye