Provincie viert 10 jaar Wegspotters met ontmoetingsdag in Gent
- In 2024 bestaat het project Wegspotters 10 jaar. Op zondag 6 oktober werd dit gevierd in Gent. In 2014 liepen de twee eerste wegspottersprojecten in Oost-Vlaanderen. Vandaag zijn er 16 lokale besturen1 die participeren in het project Wegspotters. Binnenkort komen er nog twee2 bij. Er zijn momenteel meer dan 400 wegspotters actief in Oost-Vlaanderen.
Wegspotters is een project van de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met de Oost-Vlaamse Regionale Landschappen (Meetjesland & Leievallei, Schelde-Durme en Vlaamse Ardennen), Trage Wegen vzw en de betrokken lokale besturen.
Wegspotters zijn vrijwilligers die vier maal per jaar een aantal trage wegen in hun gemeente of stad controleren en knelpunten op die trage wegen doorgeven. Dit gebeurt via een app op de smartphone. Via die weg komt de melding terecht bij de betrokken dienst of persoon van die gemeente.
“De wegspotters vormen de kers op de taart van het tragewegenbeleid van een gemeente. Wie kan immers beter toezien op de kwaliteit van de trage wegen dan de buurtbewoners die er dagelijks gebruik van maken? Dat is meteen het uitgangspunt van het project Wegspotters: geëngageerde bewoners inschakelen om ervoor te zorgen dat de trage wegen optimaal bruikbaar zijn, dat knelpunten worden gesignaleerd, en kleine en grote euvels snel opgelost geraken.”
gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit
De Provincie houdt een jaarlijkse ontmoetingsdag voor alle Oost-Vlaamse wegspotters en dit telkens op een andere locatie. Voor de tiende editie werd Gent gekozen. Als bedanking voor hun engagement als wegspotter werden de deelnemers getrakteerd op een ontbijt. Nadien trokken ze er op uit voor een wandeling door Gent en konden ze ook hun ervaringen en tips en tricks als wegspotter uitwisselen.
1Laarne, Lebbeke, Merelbeke, Wetteren, Buggenhout, Herzele, Zottegem, Temse, Erpe-Mere, Oosterzele, Assenede, Geraardsbergen, Hamme, Sint-Niklaas, Ninove en Lede
2 Gavere en Wichelen
Riet Gillis
Jan Lescrauwaet