Provincie veilt kunst en meubilair uit eigen collectie

Op vrijdag 6 oktober om 14 uur

Op vrijdag 6 oktober organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen een veiling in het Provinciehuis. Een tweehondertal loten met meubilair, glaswerk, schilderijen en wandtapijten uit de provinciale collectie gaan onder de hamer. Bieden kan ter plaatse of online.

In 2024 centraliseert de Provincie haar diensten in een nieuw Provinciehuis op de site van de Leopoldskazerne in Gent. In het huidige Provinciehuis in de Gouvernementstraat en PAC Het Zuid staat nog heel wat oud meubilair dat niet mee wordt verhuisd. Dit wil de Provincie graag een tweede leven geven op een andere plek. Ook het kristal van Val Saint Lambert en heel wat kunstwerken zullen niet meer mee verhuizen.

Veilinghuis Jordaens zal deze stukken veilen op 6 oktober 2023 om 14 uur in het Provinciehuis in de Gouvernementstraat. Je kan ook online deelnemen aan de veiling via de website van het veilinghuis.

Divers aanbod

De schilderijen en wandtapijten, net zoals een aantal antieke meubels, werden veelal aangekocht in de vroege jaren 1970. De stukken moesten de vertrekken van het Provinciehuis, oorspronkelijk bedoeld als ambtswoning van de gouverneur, stofferen als representatieve ontvangstruimtes. Geen enkel van de kunstwerken heeft echter een aantoonbare band met Oost-Vlaanderen, noch via de biografie van de kunstenaars, noch via het onderwerp. Liever dan de werken te stockeren, verkiest de Provincie om ze te verkopen in de hoop dat ze op een andere plaats tot hun recht kunnen komen.

Het aanbod aan stukken is zeer divers. Bij het meubilair zitten onder meer een cirkante tafel van de Gentse meubelfabriek Vandenberghe-Pauvers en verschillende design bureaulampen Timor 69 (12 stuks). Bij de kunstwerken worden dan weer twee Franse wandtapijten aangeboden en het schilderij ‘Drinkgelag in een herberg’  van Hendrik Maertenszoon Sorgh (Rotterdam 1611 - Rotterdam 1670).

Neem een kijkje op de website van het veilinghuis voor alle stukken. Een greep uit de kunstwerken:

 • Stilleven met vruchten, toegeschreven aan Alexander Adriaenssen (Antwerpen, 1587 -Antwerpen, 1661)
 • Landschap met veroverende soldaten, Anoniem, Hollandse School, (17de eeuw)
 • Stilleven met keukengerei, toegeschreven aan Cornelis Jacobszoon Delff (Delft, 1571 – Delft, 1643)
 • Vee in de weide, Louis Robbe (Kortrijk, 1806 – Brussel, 1887)
 • Drinkgelag in een herberg, Hendrik Maertenszoon Sorgh (Rotterdam, 1611 – Rotterdam, 1670)
 • Drie honden, Jan Stobbaerts (Antwerpen, 1838 – Schaarbeek, 1914)
 • Kudde schapen, Corneille Van Leemputten (Werchter, 1841 – Schaarbeek, 1902)
 • Drinkgelag in een herberg, Anthonie Victoryns (Antwerpen, circa 1620 - 1656), gedateerd 1642
 • Drie honden, Jan Stobbaerts (Antwerpen, 1838 - Schaarbeek, 1914)
 • Kudde schapen, Cornelius Van Leemputten (Werchter, 1841 – Schaarbeek, 1902)
 • Wandtapijt De dans, Aubusson (Frankrijk), circa 1700
 • Wandtapijt Twee figuren in een park, Aubusson (Frankrijk), circa 1700

Praktisch

Alle praktische info over de werkwijze van de veiling vind je op de website van de Provincie. Er worden vooraf ook enkele kijkdagen op afspraak georganiseerd voor geïnteresseerde kopers.

Contacteer ons
Kurt Moens Eerste gedeputeerde
Gert Temmerman diensthoofd, Facilitaire dienst
Kurt Moens Eerste gedeputeerde
Gert Temmerman diensthoofd, Facilitaire dienst
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent