Provincie realiseerde voorbije legislatuur recorduitbreiding Oost-Vlaamse bos- en natuurgebieden
Een vierkante meter extra natuur voor elke Oost-Vlaming
- Aan de start van de huidige bestuursperiode stelde de Provincie Oost-Vlaanderen de ambitie om de provinciale natuur- en bosgebieden met minstens 10% uit te breiden. Begin 2023 kon de Provincie dat al vroegtijdig waarmaken. Aan het einde van de legislatuur staat de teller op bijna 17%. Dat is goed voor een totale uitbreiding van de provinciale natuur met meer dan 158 hectare: een vierkante meter extra natuur per Oost-Vlaming!
Aankoop gronden verspreid over Oost-Vlaanderen
Begin 2019 bedroeg de oppervlakte aan provinciale bos- en natuurgebieden 940 hectare. Vandaag staat de teller op 1.100 hectare, dankzij een gericht en actief aankoopbeleid. De recente aankoop van een gebied van 15 ha aan domein Het Leen vormde de kers op de taart. Daar zal de Provincie samen met enkele partners hard werken aan een verhaal rond landbouw en natuur.
De Provincie kocht gronden aan op een 25-tal locaties verspreid over heel Oost-Vlaanderen. De grootste uitbreiding was weggelegd voor de Kaaimeersen nabij het provinciaal educatief centrum De Kaaihoeve in Zwalm. Daar kon de Provincie in 2021 in één klap bijna 25 hectare aan waardevolle percelen verwerven in de Scheldevallei.
Ook door de aankoop van het Bosmanshoeckbos (11 ha) in 2019 en het Denderbos in Geraardsbergen (13 ha) in 2021 en 2022 dikte de teller verder aan. Maar ook kleinere aankopen, zoals bijvoorbeeld aan het overstromingsgebied Wanzele in Lede en het Bronbosje in Brakel, zorgden ervoor dat het percentage stelselmatig aangroeide.
Natuurontwikkeling en natte natuur
Op de aangekochte terreinen zet de Provincie volop in op natuurontwikkeling. Op sommige terreinen plantte de Provincie nieuw, klimaatrobuust bos aan met gevarieerde soorten. Ze zorgde op die manier voor ruim 22 ha aan extra bos in Oost-Vlaanderen, onder meer aan Het Leen, in Puyenbroeck of aan Heynsdaele in Ronse.
Natte natuur is als opslagplaats van CO₂ bijzonder waardevol om onze planeet te wapenen tegen klimaatverandering. In de bossen van de Spletters aan domein Nieuwdonk en in het natuurdomein Drooghout in Oosterzele werkt de Provincie aan vernatting. In die gebieden wordt water langer vastgehouden door greppels af te dammen, ze minder diep te maken of door poelen uit te graven. Waar mogelijk plaatst de Provincie ook infrastructuur voor zachte recreatie op de aangekochte percelen. Zo realiseert ze er bijvoorbeeld nieuwe wandelpaden of zitbanken.
“Een vierkante meter provinciale natuur erbij voor elke Oost-Vlaming, dat is schitterend nieuws! Het was onze ambitie om de uitbreiding van onze provinciale bos- en natuurgebieden met tien procent te realiseren tegen 2024. Dat we die doelstelling niet alleen vroegtijdig behaald hebben, maar ook ruimschoots hebben overschreden, is met voorsprong een van de mooiste realisaties van de Provincie van de afgelopen legislatuur. Ik ben er heel fier op."
gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur
Riet Gillis
Evelyne Fiers