Provincie plant 1.250 bomen en struiken aan in Berlare ​

Leerlingen GO!-Basisschool De Kleine Schuit planten mee

- Op dinsdag 12 november plantte de Provincie Oost-Vlaanderen 1.250 bomen en struiken op een perceel aansluitend aan het bestaande bos rond Nieuwdonk, vlakbij de Schelde in Berlare. Zo’n 50 leerlingen van de GO! Basisschool De Kleine Schuit staken de handen uit de mouwen om samen met medewerkers van de Provincie de aanplant te realiseren.

Leerlingen aan het werk

Zwarte els, Europese vogelkers, hazelaar, rode kornoelje, es, fladderiep, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, zomereik. Dat zijn de soorten nieuwe bomen en struiken die zo’n 50 leerlingen en 20 medewerkers van de Provincie aanplanten in Berlare. De leerlingen staken de handen uit de mouwen en leerden zo ook meteen hoe belangrijk het is om meer natuur te hebben en er goed zorg voor te dragen.

Werk aan de winkel: de bosteller moet omhoog

Grote en robuuste bossen zijn nodig om onze planeet te wapenen tegen de klimaatverandering en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Bossen zijn ideaal om te wandelen en te ontspannen. Je kan er zuurstof opsnuiven en verkoeling opzoeken als het warm is. Bovendien is er echt te weinig bos in onze regio. De bosindex geeft aan welk percentage van een gebied gebost is. Voor Oost-Vlaanderen bedraagt dat 5,5%. Voor heel Vlaanderen bedraagt de bosindex het dubbele (11%), maar daarmee blijft zelfs Vlaanderen een van de meest bosarme regio’s van Europa. Er is dus werk aan de winkel.

“We planten hier vandaag 1.250 nieuwe bomen en struiken aan op ons eigen provinciaal grondgebied. Fijn werk met direct resultaat! En we hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten. Sinds 2019 hebben we ruim 22 hectare nieuw bos aangeplant op onze eigen terreinen. We kregen er zelfs een mooie prijs voor: het Gouden Boslabel van de Bosalliantie. Dat was een heel mooie beloning voor al het werk van iedereen die ons zo enthousiast heeft meegeholpen.” ​

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur.

De Provincie past bredere plaatje toe

Het nieuwe bos zorgt voor uitbreiding en versterking van het bestaande bos rond Nieuwdonk. Een heel belangrijk bos: het is zelfs beschermd volgens Europese richtlijnen. Bovendien is de zone opgenomen in het natuurbeheerplan: een plan dat de Provincie opmaakte om ervoor te zorgen dat biodiversiteit alle kansen krijgt binnen bos en natuur. In dat plan is voor deze zone een halfopen landschap van bos voorzien.

Bovendien ligt dit gebied in het Nationaal Park Scheldevallei. Dat is een officieel erkend nationaal park: een park waarbinnen de bescherming van de natuur op de eerste plaats komt. De Provincie is partner van het Nationaal Park en zorgt in Berlare voor een uitbreiding van de natuurkern, zoals voorzien in het beleid van de nationale parken.

Naast de aanplant in Berlare zorgt de Provincie deze winter onder andere ook voor bijkomende bebossing aan de Kaaihoeve in Zwalm en aan het Kloosterbos in Aalst. Op die manier komt er op de eigen provinciale gronden dit plantseizoen in totaal 8 hectare bos bij. Ook via de samenwerkingen met de Regionale landschappen en de Bosgroepen, onder meer via het Bosloket zorgt de Provincie zo voor meer bos.

 

Riet Gillis

gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur

Tijs Decuypere

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be