Skip to Content

Provincie pakt uit met snoezelrugzak en budgetvriendelijke lente-activiteiten

De Provincie heeft deze lente opnieuw een mooi aanbod van activiteiten in haar domeinen, erfgoedsites en natuur- en educatieve centra. Daarbij heeft ze aandacht voor personen en gezinnen die te maken hebben met extra drempels zoals een beperking of een beperkt budget. 

Autismevriendelijk aanbod: Snoezelrugzakken

Nieuw dit jaar is dat álle provinciale domeinen, erfgoedsites en natuur- en educatieve centra er nog meer op inzetten dat mensen met autisme met minder zorgen op bezoek kunnen komen. Niet alleen werd er gewerkt aan een gepast onthaal en zijn er visuele stappenplannen om een bezoek rustig voor te bereiden. Ter plekke zijn er nu ook snoezelrugzakken tegen overprikkeling beschikbaar. Deze kan men vanaf nu gratis ontlenen aan de infobalies van de attracties. In deze snoezelrugzak vindt men een zonnebril, een verzwaringsbeer, een geluidsdempende koptelefoon en zoveel meer.

"Door snoezelrugzakken beschikbaar te maken, is ons vrijetijdsaanbod nog toegankelijker voor mensen met autisme. Op deze manier kunnen we meteen een helpende hand bieden aan gezinnen met een kind dat zich overprikkeld voelt. We hopen met dit nieuwe initiatief dan ook dat verschillende steden, gemeenten en provincies ons voorbeeld volgen."

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Toegankelijkheid

Het autismevriendelijk aanbod is tot stand gekomen door samen te werken met Toerisme voor autisme vzw en betreft volgende provinciale attracties: 

Budgetvriendelijk aanbod

Ook blijft de Provincie verder werken aan een uitgebreid en boeiend budgetvriendelijk aanbod in alle domeinen, erfgoedsites en natuurcentra en educatieve centra: gratis toegang, kortingen, gezinsvoordelen, ... Het vaste aanbod wordt gebundeld in de brochure Vrijetijdsaanbod voor gezinnen. Ook werden de gratis en betaalbare (tot 5 EUR) natuur-, sport-, doe- en culturele activiteiten van deze lente gebundeld in de nieuwe Wegwijzer.

Zoektocht voor tieners met autisme in Ename

Op de Erfgoedsite Ename kunnen gezinnen met tieners met autisme tijdens het weekend de spannende zoektocht ‘Ontrafel mysterieuze sporen’ doen. Met een kompas en de Erfgoedapp op een tablet trekken gezinnen met kinderen van circa 10-15 jaar op een 3,5 km lange, spannende tocht langs het Enaamse erfgoed en bos. Hun opdracht? Raadsels oplossen om een mysterieuze figuur te helpen. Start aan de balie van het Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1). Gratis, maar reserveer via 055 30 03 44. Deze tocht kan op voorhand worden voorbereid door het stappenplan op de website www.oost-vlaanderen.be/ename-kinderen te lezen. Men kan natuurlijk ook de snoezelrugzak meenemen, te ontlenen aan de balie.

Contacteer ons
Kurt Moens Gedeputeerde voor Toegankelijkheid
David Talloen beleidsmedewerker dienst Strategie en Organisatiebeheersing
Kurt Moens Gedeputeerde voor Toegankelijkheid
David Talloen beleidsmedewerker dienst Strategie en Organisatiebeheersing
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent