Skip to Content

Provincie Oost-Vlaanderen zorgt voor nog meer bloemenpracht tijdens de Floraliën

van 29 april t.e.m. 8 mei 2022

Tijdens de Floraliën van 29 april tot en met 8 mei 2022 staat Gent in het teken van bloemen met 'Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin' als thema. Ook de Provincie neemt met enkele initiatieven en bijdragen deel aan dit bloemenfestijn. Ontdek onder meer de interprovinciale beursstand ‘het Kuipkebos’ in het Kuipke en de tentoonstelling ‘Florient Express’ in bibliotheek De Krook (Gent).

De Floraliën-agenda van de Provincie kan men raadplegen via www.oost-vlaanderen.be/floralien.

Floraliën in het Citadelpark

De wielerpiste ‘het Kuipke’ wordt omgetoverd tot het ‘Kuipkebos’. Het ontwerp van de Gentse ontwerpers van Kollektif werd bekroond als winnaar van een ontwerpwedstrijd van de Vlaamse Provincies en de Gentse Floraliën. Het ontwerp speelt in op belangrijke speerpunten van de Vlaamse provincies, zoals ontharding en natuurbeleving. Na afloop verhuizen de bomen naar domein Het Leen. Bezoekers van de Floraliën kunnen zich registreren als meter of peter van het bos en de aanplant in het najaar op de voet volgen.

Langs het parcours vindt men op verschillende plaatsen flink uit de kluiten gewassen camelia’s uit het domein Het Leen. Dit domein is erkend als International Camellia Garden of Excellence door zijn uitgebreide collectie van in België gecreëerde Camellia-variëteiten uit de 19de eeuw.

Het arboretum van Het Leen is dagelijks te bezoeken van 9 tot 21 uur.

Tentoonstellingen

  • Provinciehuis Oost-Vlaanderen

In het Provinciehuis (Gouvernemenstraat 1, 9000 Gent) kan men de tentoonstelling ‘Twee eeuwen van vernieuwing en innovatie’ van de Community Floraliën bezichtigen. De bezoeker duikt tijdens deze tentoonstelling onder in 250 jaar geschiedenis van bloemen en planten van de stad.

"De regio rond Gent is het centrum van de Belgische sierteelt. Een sector met een grote economische impact overigens. Logisch dus dat de Floraliën al 250 jaar lang de stad Gent als thuisbasis hebben. De tentoonstelling laat de bezoeker doorheen deze mooie traditie reizen.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland

De tentoonstelling is nog tot 8 mei 2022 dagelijks gratis te bezoeken van 9 tot 17 uur.

  • Provinciale erfgoedsite Ename

Op de provinciale erfgoedsite Ename loopt vanaf 2 april 2022 de tentoonstelling ‘Planten persen & landschappen lezen’.

Deze tentoonstelling legt uit welke unieke genetische diversiteit en informatie verborgen zit in gedroogde bloemen en planten, in herbaria, en in nog levende eeuwenoude planten en bomen.

Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten

Het Promotiecentrum (Gouden Leeuwplein 3, Gent) viert de Floraliën met een prachtige bloemencreatie: 2 hanging baskets met veugels van bloemen.

Het Promotiecentrum zet de Floraliën van 1 april tot 8 mei 2022 letterlijk op de kaart met een aangepast menu en een Gentse azalea voor elke besteller.

Florient

Charles Van Hoorebeke droogde en plakte 200 jaar geleden alle plantensoorten die hij in Oost-Vlaanderen in het wild vond in een herbarium. Deze unieke collectie wordt bewaard in de Plantentuin van UGent.

De Provincie Oost-Vlaanderen brengt deze collectie vandaag tot bij het grote publiek via verschillende initiatieven. Van 29 april tot 31 mei 2022 houdt de tentoonstelling ‘Florient Express’ halt in bibliotheek De Krook (Gent).

Boeken

  • Groen van toen

Op 30 maart 2022 verscheen er een publicatie over het herbarium van Charles Van Hoorebeke en het verdwijnen van planten in de natuur.

"Het boek ‘Groen van toen’ is een prima cadeau-idee voor plantenliefhebbers, met o.a. prachtige botanische tekeningen als illustraties."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

  • Op zoek naar het paradijs. Flora op het Lam Gods

Tijdens de restauratie van het Lam Gods ontdekten de restaurateurs nog meer bloemen dan eerder gekend op het meesterwerk van Van Eyck. En sommige bloemen en planten waren niet diegene die ze eerst hadden gedacht. Belangrijk, want deze zitten boordevol symboliek. De ontdekkingen staan gebundeld in de recentste editie van het boek 'Op zoek naar het Paradijs. Flora op het Lam Gods'.

Wist-je-dat

  • Toerisme Oost-Vlaanderen vijf fietsroutes samenstelde, waarmee men prachtige bloeiende plekjes kan ontdekken. De fietsroutes kan men downloaden via www.bloeiendoostvlaanderen.be.
  • Achter de pracht en praal die men kan bewonderen op de Floraliën een netwerk van wetenschappers schuilt, die dagelijks werken aan de sierteelt van morgen. Leer er meer over in het gratis educatief wetenschapsevent van Technopool Sierteelt in de Plantentuin Universiteit Gent (Citadelpark). Dagelijks gratis toegang van 8 tot 17.30 uur.
  • Universiteit Gent, Floraliën Gent en partners meerdere bloklocaties voor studenten omtoveren in groene oases. Het project Blok je groen onderzoekt, met steun van de Provincie, de invloed van groen op het mentale welzijn van studenten.
Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Landbouw en Platteland
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
directie Erfgoed & Erfgoedsites
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Landbouw en Platteland
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent