Skip to Content

Provincie Oost-Vlaanderen strijdt proactief tegen droogte

De Provincie bindt de strijd aan met droogte via proactieve initiatieven die waterschaarste helpen voorkomen. Zo rolt de Provincie een meetnetwerk uit dat de waterpeilen van de Oost-Vlaamse beken continu opvolgt. Ze zet ook experimenten op voor alternatieve waterbronnen. Er wordt onderzocht of een deel van het water in de overstromingsgebieden kan ingezet worden als publieke waterreserve.

Ondanks de wateroverlast van afgelopen februari, is droogte nog steeds een prangend probleem en staat het hoog op de provinciale agenda. Verschillende klimaatscenario’s bevestigen dat lange periodes van droogte standaard zullen worden. Aanhoudende droogte wordt afgewisseld met extreme piekbuien die wateroverlast veroorzaken. De Provincie zet in op nieuwe maatregelen om waterschaarste te helpen voorkomen.

“Als er dit voorjaar even weinig neerslag valt als vorig jaar vrezen we opnieuw voor een kurkdroge zomer. Daarbij stapelt de impact van de afgelopen droogteperiodes zich op.  Als Provincie zetten we daarom sterk in op proactieve maatregelen die de balans tussen watervraag en wateraanbod op een structurele en duurzame manier in evenwicht brengen.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Integraal waterbeleid

De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt ook steden en gemeenten in de strijd tegen waterschaarste. In dat kader organiseerde de Provincie op 16 maart 2021 de eerste editie van de Inspiratiedag ‘Over dreigende droogte en waardevol water’ voor lokale besturen, studiebureaus en agentschappen. Met deze inspiratiedag wil de Provincie informatie verschaffen over allerlei acties tegen droogte en een dialoog aangaan over deze relatief nieuwe problematiek.

200 sensoren meten waterpeil

Momenteel rolt de Provincie een fijnmazig netwerk uit van 200 sensoren die het waterpeil op de Oost-Vlaamse beken continu meten en doorsturen. De sensoren zijn multiflexmeters, compacte sensoren die ontwikkeld zijn door het waterschap Scheldestromen in Nederland. Via een geluidssignaal meet de sensor elk kwartier het waterpeil en stuurt het meetresultaat in realtime door naar de Provincie. Deze gegevens, die ook voor iedere burger raadpleegbaar zullen zijn, zijn van groot belang voor de vormgeving van het waterbeleid en de organisatie van de proactieve acties. Daarnaast spelen de sensoren ook een belangrijke rol bij het opvolgen van wateroverlast.

Water sparen 

De Provincie onderzoekt ook de mogelijkheid om gecontroleerde overstromingsgebieden deels herin te richten zodat landbouwers hieruit water kunnen onttrekken in de zomer, evenwel zonder de bescherming tegen wateroverlast te verminderen. Een belangrijk deel van de watervraag tijdens de zomer is namelijk afkomstig van de landbouwsector. Zij hebben het water voornamelijk nodig wanneer er weinig neerslag valt en hebben niet altijd voldoende met hun eigen hemelwaterreserves. In Kruisem wordt momenteel een overstromingsgebied omgebouwd tot een combinatie van een spaar- en bufferbekken. Zo zal het gebied water kunnen bergen om wateroverlast te voorkomen, maar tegelijk tijdens droge periodes het overtollig winterwater beschikbaar stellen aan de omwonende landbouwers.

Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Integraal waterbeleid
Marie-Paule De Poorter diensthoofd Integraal waterbeleid
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Integraal waterbeleid
Marie-Paule De Poorter diensthoofd Integraal waterbeleid
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent