Provincie Oost-Vlaanderen reikt laatste Provinciale Sport, Cultuur en Welzijnsprijzen uit

Op maandagavond 18 december maak de Provincie voor de laatste keer de winnaars van de Sport-, Cultuur- en Welzijnsprijzen bekend tijdens een gezamenlijke uitreiking in het ICC in Gent. Vanaf 1 januari 2018 neemt Vlaanderen deze bevoegdheden over.

Winnaars Oost-Vlaamse Sportringen 

“Het is de 25ste en laatste editie van de Oost-Vlaamse Sportringen. Ik ben fier op de sporters en -teams die verkozen zijn door de vakjury. De uitzonderlijke prestaties die zij in 2017 op internationaal vlak behaalden, schat ik naar waarde”, verduidelijkt gedeputeerde Hilde Bruggeman, bevoegd voor Sport.

De winnaars zijn:

 • Wielrenster Jolien D’Hoore uit Zwalm is winnaar van dé Oost-Vlaamse SportRing. Jolien is Wereldkampioene baalwielrennen ploegkoers met Lotte Kopecky, Belgisch Kampioene op de weg en won onder meer de Omloop van Het Hageland en GP Dottignies.
 • Atleet Segers Daniel uit Denderleeuw ontvangt de SportRing voor beloften. Daniel behaalde goud in het verspringen op het Europese Jeugd Olympisch Festival. Daniel staat 1ste op de Europese ranking en 3de op de Wereldranking voor atleten geboren in 2001.
 • Baanwielrenners Moreno De Pauw uit Sint-Niklaas en Kenny De Ketele uit Oudenaarde krijgen de Sportring voor teams. Ze behaalden brons op het Wereldkampioenschap baanwielrennen ploegkoers en wonnen de Zesdaagse van Gent en de Six Days Series Finals Mallorca.
 • Wielrenster tandem Griet Hoet uit Melle is laureaat van de Sportring voor G-sporter. Ze behaalde brons op het Wereldkampioenschap (3 km achtervolging), nam een 4e plaats in op de kilometer en een 5de plaats op de sprint, samen met haar pilote Anneleen Monsieur.
 • Zeilster Evi Van Acker uit Gent wint de Ring voor Sportverdienste. Evi beëindigt haar actieve sportloopbaan. Ze nam deel aan 3 Olympische Spelen en behaalde brons in Londen (2012). Op Wereldbekerwedstrijden haalde ze maar liefst 12 keer goud, 11 keer zilver en 5 keer brons.

Cultuurprijzen

“Met de Cultuurprijzen wil de Provincie Oost-Vlaanderen jonge, aankomende kunstenaars en historische onderzoekers een platform bieden om hun werk bekend te maken bij een ruimer publiek. Een traditie die al terug gaat tot 1943 en waar klinkende namen als Michaël Borremans, Stefan Hertmans, Michiel Hendrynckx, Carl De Keyzer en Hannes van Severen uit voortkwamen”, aldus gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Cultuur.

De laatste Cultuurprijzen gaan naar:

 • Tine Guns (Aalst, Gent) voor Beeldende kunst, een veelzijdige kunstenares die op een heel eigen manier een breed spectrum van de beeldende kunsten bespeelt (fotografie, film en grafiek), waarbij de culturele antropologie nooit veraf is.
 • Kris De Baerdemaecker uit Gent is één van de twee winnaars in de categorie Nieuwe muziek. Zijn oeuvre ‘Festa’ is een kleurrijk, fantasievol geschreven solowerk voor altsax.
 • Heleen Van Haegenborgh (Gent) en Christian Mendoza (Lima, Gent) zijn de andere winnaars in de categorie Nieuwe muziek. Hun cd ‘Copper’ zit vol avontuur, is onvoorspelbaar en rakend.
 • Lies Vervaet uit Lokeren neemt de prijs voor Geschiedenis in ontvangst voor haar doctoraat over Goederenbeheer in een veranderende samenleving. Het Sint-Janshospitaal van Brugge, ca. 1275 - ca. 1575. Het is een goed gedocumenteerd onderzoek met nieuwe inzichten in het grondgebruik van één van de belangrijkste instellingen in het graafschap Vlaanderen.
 • Hilaire Liebaut uit Lokeren ontvangt de prijs voor Heemkunde. Hilaire is al van in zijn studententijd geboeid door politieke geschiedenis. Hij verzorgde talrijke publicaties over dit onderwerp, toegespitst op het Land van Aalst en op het Waasland.
 • Sylvie Marie De Coninck uit Gent is één van de laureaten in de categorie Poëzie. Sylvie slaagt er in ‘Altijd een raam’ in om het anekdotische te koppelen aan een abstractere dimensie, zonder dat haar poëzie aan eigenheid of toegankelijkheid inboet.
 • Jana Arns uit Sint-Niklaas is ook laureaat in de categorie Poëzie. Jana Arns is een zoekend dichter met een eigen taal en stem. De manier waarop de dichter Facebooktaal en andere modieuze taalvormen verwerkt, is knap.
 • Alexander Devriendt uit Gent won met zijn inzending ‘World without us’ de prijs voor Toneel: een soort toekomsttheater gesitueerd in een wereld zonder mensen. Het is een spannende, filmische, futuristische tekst over hoe de wereld vergaat.
 • Luk Verschueren uit Gent neemt de prijs voor Sociaal-cultureel volwassenwerk in ontvangst voor zijn levenslange inspanningen op dit vlak. Luk heeft alle mogelijke functies bekleed bij zeer uiteenlopende sociaal-culturele organisaties en armoedeverenigingen. Ook na zijn professionele loopbaan (laatst bij het ACW) blijft hij zeer actief betrokken.
 • De prijs voor sociaal-cultureel volwassenenwerk ging ex aequo ook naar Konekt vzw voor de omslag die de organisatie maakte de voorbije jaren en de voortrekkersrol die ze opnam bij de samenvoeging van de vormingsorganisaties die werken voor mensen met een mentale beperking (WIEV, Handicum, VIBEG en VMG). Ze zijn heel sterk in samenwerking.

Welzijnsprijzen

De Provincie beloont ieder jaar twee jeugdwerkinitiatieven voor hun toegankelijke werking.

De prijs ‘Jeugdwerk voor Allen’ gaat dit jaar naar:

 • vzw Roelandt en hun NT2-project voor anderstalige nieuwkomers van 7 tot 12 jaar en van 12 tot 15 jaar. De anderstalige jongeren krijgen tijdens de schoolvakantie extra ondersteuning om hun kennis van het Nederlands te verbeteren. De vzw brengt hen ook in contact met het lokaal vrijetijdsaanbod.
 • Gemeentelijke Speelpleinwerking Awimbalieje Denderleeuw voor hun laagdrempelige werking. Zo is inschrijven op voorhand niet nodig, is er vooropvang van 7 uur en naopvang tot 18.30 uur én is de communicatie afgestemd op ouders en kinderen die de Nederlandse taal maar beperkt beheersen.

In 2017 reikt de Provincie ook voor de eerste en laatste keer de prijzen uit voor de Warmste Vrijwilliger van Oost-Vlaanderen.

“De prijs gaat naar mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor de meest kwetsbaren in de maatschappij. Hun kleine daden hebben grootse gevolgen voor onze maatschappij”, verduidelijkt gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor Welzijn.

De winnaars zijn:

 • Rosita Monsieur uit Aalst , winnaar van de jury, zet zich al 15 jaar in voor mensen in armoede in vzw Arminaa, die ze zelf oprichtte. Rosita haalt met haar bestelwagen voedsel, meubels en kleding op. Via een besloten Facebookgroep zorgt ze ervoor dat minstens 600 gezinnen in Aalst gezonde voeding hebben, en ook zelf zaken bijleren.
 • Maria Van Mieghem uit Denderleeuw, winnaar van het publiek, zet zich in voor meerdere goede doelen: De Ruilwinkel, Soep en Spelen, Tastoe … Activiteiten in Denderleeuw waar mensen met een klein inkomen terecht kunnen voor het ruilen van kleren, voor soep, spelletjes en een warme babbel.
Contacteer ons
SportRingen Gedeputeerde Hilde Bruggeman, Provincie Oost-Vlaanderen
Cultuurprijzen Gedeputeerde Jozef Dauwe, Provincie Oost-Vlaanderen
Welzijnsprijzen Gedeputeerde Eddy Couckuyt, Provincie Oost-Vlaanderen
SportRingen Gedeputeerde Hilde Bruggeman, Provincie Oost-Vlaanderen
Cultuurprijzen Gedeputeerde Jozef Dauwe, Provincie Oost-Vlaanderen
Welzijnsprijzen Gedeputeerde Eddy Couckuyt, Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 528 948 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 juli 2020Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent