Provincie Oost-Vlaanderen organiseert 2 vormingsnamiddagen over alternatieve afzetmarkten voor hoeveproducten voor land- en tuinbouwers - 18 april en 2 mei 2017

Korte keten-verkoop van land- en tuinbouwproducten kende de laatste jaren een sterke groei

Overweeg je om aan je land- of tuinbouwbedrijf een nieuwe wending te geven en in te stappen in het korte keten circuit? Of heb je een hoevewinkel, maar wil je ook andere alternatieve afzetmarkten ontdekken?

 

"Als hoeveproducent is het belangrijk een goed zicht te hebben op de afzetkanalen voor je producten. Daarom bieden we Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers tijdens 2 vormingsnamiddagen een klare kijk op alternatieve afzetmarkten voor hoeveproducten."

Gedeputeerde Alexander Vercamer, bevoegd voor landbouw

Data

Op dinsdag 18 april 2017 stellen verschillende organisaties zich voor.

Op dinsdag 2 mei 2017 komen land- en tuinbouwers, die ingestapt zijn in één of meerdere initiatieven, aan het woord.

Locatie

Proefcentrum voor Sierteelt, Schaessestraat 18 in Destelbergen

(goed bereikbaar vanaf E40-E17-R4)

Programma en inschrijven

Raadpleeg het volledige programma.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk.

Achtergrondinformatie bij het programma

  • Vzw Voedselteams is een Vlaams netwerk van lokale voedselteams en duurzame producenten. Via dit netwerk wordt de directe verhandeling van duurzame streek- en seizoensvoeding georganiseerd. Bestellingen en betalingen gebeuren via een webwinkel. Afhalen bij vrijwilligers in de buurt.
    De Schapenmelkerij (Willem Vernaillen) maakt deel uit van het netwerk.
  • Boeren & Buren is een internationaal netwerk. Lokale en regionale producten worden online aangeboden en wekelijks verdeeld op een Buurderij. Lode Meert van Fruitbedrijf De Seepscherf levert zijn producten ook op de Buurderij Zele.
  • CSA netwerk staat voor Community Supported Agriculture, landbouw gedragen door een gemeenschap. De consument betaalt niet alleen voor de landbouwproducten, maar draagt ook bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Een voorbeeld uit de praktijk is de zelfoogstboerderij Wijveld van Michiel Van Poucke.
  • Samenwerkingsinitiatieven van hoeveproducenten zoals mmm…eetjesland cvba en Vlapas cvba zijn ontstaan onder impuls van Plattelandscentrum Meetjesland vzw. Leen Gielis van Zuivelhoeve ’t Alkeveld verdeelt haar producten o.a. via Vlapas.
  • Beedrop is een thuisleveringsservice van boodschappen die enkel met lokale handelaars en producenten samenwerkt, om zo samen sterk te staan tegenover de grote supermarkten. Cedric Malfait stelt de diensten van Beedrop voor.
  • Onderzoeker Joost Dessein van ILVO daagt de deelnemers uit met de vraag ‘Waar zitten de hefbomen voor de opschaling van korte keten?’.

 

Contacteer ons
Alexander Vercamer gedeputeerde voor landbouw, Provincie Oost-Vlaanderen
dienst Landbouw & Platteland Provincie Oost-Vlaanderen
Alexander Vercamer gedeputeerde voor landbouw, Provincie Oost-Vlaanderen
dienst Landbouw & Platteland Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.516.615 inwoners*, 2.982 km², 60 gemeenten en 6 arrondissementen: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 januari 2019Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent