Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt CAPTURE bij vernieuwend initiatief rond levenslang leren
De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt voor de komende drie jaar het CAPTURE-initiatief rond levenslang leren binnen de 'cleantech cluster'. De Provincie kent een subsidie van 225 000 EUR toe voor o.a. de ontwikkeling van kennisinnovatiegemeenschappen (KIG's) op basis van Massive Open Online Courses (MOOC's), grootschalige online opleidingen die digitale interactie tussen deelnemers toelaten.
De verdere uitbouw van Oost-Vlaanderen als innovatieve kennisregio is één van de kernpunten van het provinciebestuur. Via vernieuwende vormen van levenslang leren wil men de competenties op de arbeidsmarkt versterken, maar deze ook aanpassen aan nieuwe technologieën en industrieën.
Het CAPTURE-initiatief ziet de transitie naar een circulaire economie als een opportuniteit. Om hierop in te spelen werd in 2015 een platform opgericht met een geïntegreerde aanpak als doel. Momenteel bestaat CAPTURE uit de kernpartners Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en VITO. Onder andere vanuit het in 2021 te voltooien CAPTURE-gebouw in Gent, wil CAPTURE oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke problemen rond CO2, water en plastics. Voor investeringen in het gebouw kon het project reeds rekenen op steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.
Voor ieder CAPTURE-thema zal een afzonderlijke innovatiegemeenschap worden ontwikkeld, met daaraan een specifiek opleidingstraject gekoppeld (3 trajecten in totaal). Deze trajecten zullen zich in de eerste plaats richten op ingenieurs en technici binnen bedrijven, maar er zal gefaciliteerd worden dat ook andere actoren binnen de 'quadruple helix' (kennisinstellingen, industrie, overheid en burgers) kunnen deelnemen. De opleidingstrajecten zullen als ruggengraat dienen voor de uitbouw van de innovatiegemeenschappen (KIG's). De deelnemers zullen – na het volgen van de online cursus – als alumni opgenomen worden in de KIG en regelmatig uitgenodigd worden om te participeren in periodieke CAPTURE-activiteiten.
"Deze ondersteuning sluit perfect aan bij het provinciale innovatiebeleid dat enkele clusters, zoals de bio-economie en cleantech, extra wil promoten. De KIG's die worden ontwikkeld hebben het potentieel om de drijvende kracht te worden voor continue kennisontwikkeling en -uitwisseling en zo innovatie te stimuleren binnen de provincie. Op deze manier kunnen we Oost-Vlaanderen nog sterker (internationaal) profileren.
gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Economie
De expertise die CAPTURE zal opbouwen met de ontwikkeling van de 'Massive Open Online Courses' wordt gebundeld in een draaiboek en is zo transfereerbaar naar andere clusters binnen de Provincie. Zo kan er op termijn ook binnen de andere specialisatieclusters verder worden ingezet op de ontwikkeling van vaardigheden en competenties.