Skip to Content

Provincie Oost-Vlaanderen maakt deze zomer haar domeinen, erfgoedsites en centra toegankelijker

Autisme- én budgetvriendelijk aanbod

De Provincie heeft deze zomer opnieuw een mooi aanbod aan activiteiten in haar domeinen, erfgoedsites en natuur- en milieueducatieve centra. Daarbij heeft ze aandacht voor personen die te maken hebben met extra drempels zoals een beperking of een beperkt budget. 

Nieuw dit jaar is dat voortaan álle provinciale domeinen, erfgoedsites en natuur- en milieueducatieve centra ook een autismevriendelijk aanbod hebben. Zo kunnen ook personen met autisme genieten van een dagje uit. 

Gezinnen met een beperkt budget vinden hun gading in de nieuwe Wegwijzer.

Autismevriendelijke aanbod

Personen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Als zij op reis of daguitstap gaan, valt deze structuur echter vaak volledig weg. Dat kan leiden tot stress en zelfs tot het vermijden van dergelijke activiteiten.

Voor de 14 grootste provinciale attracties zijn er visuele stappenplannen uitgewerkt door Toerisme voor Autisme, een organisatie waarmee de Provincie samenwerkt. Deze visuele stappenplannen zijn te vinden op de website: Provincie Oost-Vlaanderen en Toerisme voor Autisme slaan de handen in elkaar!

"De Provincie zet in op visuele stappenplannen, die online beschikbaar zijn, en de sensibilisering van haar personeel. Op die manier willen we het vrijetijdsaanbod toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar, prikkelarm en dus aangenaam maken voor mensen met autisme."

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Toegankelijkheid

Niet enkel mensen met autisme hebben baat bij een autismevriendelijke aanbod. Ook jonge gezinnen of hoogsensitieve mensen weten graag op voorhand waar rustige ruimtes zijn en waar bepaalde prikkels sterk aanwezig kunnen zijn.

Budgetvriendelijk aanbod voor gezinnen

Het vrijetijdsaanbod van de Provincie wordt gebundeld in de brochure Vrijetijdsaanbod voor gezinnen. Daarin zijn ook de gegevens van de Oost-Vlaamse kantoren van Rap op Stap te vinden, die met plezier helpen bij het plannen van een mooie en budgetvriendelijke uitstap. In de Wegwijzer vind je gratis en betaalbare (tot 5 EUR) activiteiten.

"De Provincie Oost-Vlaanderen werkt vol overtuiging aan een toegankelijk en sociaal vrijetijdsaanbod. Vrije tijd is immers geen luxe maar een basisrecht voor iedereen. Toch botsen heel wat mensen en gezinnen op drempels: fysiek, sociocultureel, mentaal, financieel, gezinssituatie, leeftijd of een combinatie. Waar mogelijk kiezen we voor een inclusief toerisme, dat inspeelt op alle noden."

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Toerisme

 

Contacteer ons
Kurt Moens gedeputeerde voor Toegankelijkheid
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
David Talloen beleidsmedewerker
Kurt Moens gedeputeerde voor Toegankelijkheid
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
David Talloen beleidsmedewerker
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent