Skip to Content

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert spannend erfgoedmysterie voor tweede graad basisonderwijs

Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde een nieuw educatief programma: Stanlie.

Stanlie is een webtool voor leerkrachten van de tweede graad basisonderwijs om samen met hun leerlingen een spannend mysterie op te lossen. Ze leren alles over erfgoed bewaren door zelf op onderzoek uit te gaan en problemen op te lossen. Alles speelt zich af in en rond de school. Als hoogtepunt is er een bezoek aan een echt onroerend erfgoeddepot in Ename, Velzeke, Gent, Sint-Niklaas, Erembodegem of Dendermonde.

"We zijn bijzonder trots op dit nieuwe educatieve aanbod Stanlie. Niet alleen leert het leerlingen en leerkrachten van alles bij over erfgoedzorg, dat gebeurt ook volgens actuele didactische tendensen. Bovendien spelen we in op de nood van archeologische depots in Oost-Vlaanderen om meer en meer aan educatieve publieksarcheologie te doen. En het is net op tijd voor de Dag van de Leerkracht!"

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Wie is Stanlie?  

Stanlie is 10 en vindt op zolder geheimzinnige foto’s van haar opa en een merkwaardig krantenknipsel over een diefstal van waardevol erfgoed. Een mysterie! Stanlie schakelt de klas in om het samen met haar op te lossen.

De webtool stanlie.be

Stanlie verschijnt in de klas via de leuke webtool www.stanlie.be, waarin grappige introfilmpjes, lesvoorbereidingen, werkvormen en achtergrondinformatie samengebracht zijn. Handig voor de leerkracht die vooraf met enkele muisklikken alle voorbereidingen vindt én dezelfde tool in de klas op het smartboard gebruikt om de leerlingen mee te nemen.

Leerdoelen, vaardigheden en attitudes

Stanlie is een knap staaltje van ‘verhalend ontwerpen’ en ‘ontwerpend leren’, twee didactische methodes die volop ingang vinden in het onderwijs. De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en leren probleemoplossend denken, terwijl de leerkracht zich opstelt als mede-onderzoeker. Niet alleen leerdoelen van werkelijkheidsonderricht worden behaald met Stanlie, ook heel wat vaardigheden en attitudes worden op scherp gesteld.

Hoeveel tijd neemt het in beslag?

De verhaallijn van Stanlie loopt over zeven stappen, die de leerkracht zelf kan inkorten of verlengen. Het project duurt vier weken. Alles speelt zich af in en rond de school, behalve stap vijf, misschien wel de spannendste van allemaal, want dan gaan de kinderen op geheime missie naar één van de zes onroerend erfgoeddepots in Oost-Vlaanderen.

Wie zit hier achter?

Voor Stanlie sloegen educatieve experten de handen in elkaar met depotconsulenten en archeologen: het is een co-creatie van de Provincie Oost-Vlaanderen met Oetang Learning Designers, in samenwerking met de archeologische depots in Oost-Vlaanderen (Erfgoeddepot Ename (Oudenaarde), Archeodepot Velzeke (Zottegem), De Zwarte Doos (Gent), onroerenderfgoeddepot Waasland (Erfpunt, Sint-Niklaas), Archeologisch Depot SOLVA (Erembodegem) en Musea Dendermonde), gesteund door de Vlaamse Overheid.

Hoe werkt het?

Deelnemen aan Stanlie is gratis. Alles staat duidelijk uitgelegd op de webtool, maar er zijn ook infosessies in de verschillende erfgoeddepots, waarvoor de basisscholen in Oost-Vlaanderen een uitnodiging ontvangen:

  • Erfgoeddepot Ename, Oudenaarde, op 16 november 2022 om 13.30 uur
  • Onroerenderfgoeddepot Waasland, Sint-Niklaas, 18 januari om 13.30 uur
  • Archeodepot Velzeke, Zottegem, op 25 januari 2023 om 13.30 uur
  • De Zwarte Doos, Gent (Gentbrugge), op 8 februari 2023

De data van de infosessies bij het Archeologisch Depot SOLVA en de Musea van Dendermonde verschijnen binnenkort op www.oost-vlaanderen.be/stanlie, waar men ook alle informatie over het project kan vinden. Of neem contact op: [email protected].

Contacteer ons
An Vervliet Gedeputeerde voor Erfgoed
Els Otte dienst Erfgoed
An Vervliet Gedeputeerde voor Erfgoed
Els Otte dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent