Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente Wachtebeke openen fietsbrug over de Langelede

Vrijdag 9 februari 2018 — Op vrijdag 9 februari 2018 werd de nieuwe fietsbrug over de Langelede in Wachtebeke officieel in gebruik genomen.

De fietsbrug vervangt de oude spoorwegbrug over de Langelede en is een belangrijke schakel in het fietssnelwegennet dat de Provincie Oost-Vlaanderen wil realiseren.

Gedeputeerde  Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit: “Fietssnelweg F41 verbindt Zelzate met Antwerpen door het noorden van onze provincie. Vandaag kan je op de oude spoorwegbedding tussen Sint-Gillis-Waas en Wachtebeke al meer dan 20 km veilig, ongestoord en in één rechte lijn fietsen. Met de brug over de Langelede realiseerden we een directe schakel richting Zelzate.”

De Provincie wil het fietspad over het oude spoorwegtracé doortrekken van de Langelede tot de N464 (Walderdonk), doorheen het Kloosterbos. Het Vlaams Gewest wil de fietssnelweg verder doortrekken langsheen de N464 tot aan het rond punt met de Kennedylaan-R4. Beide plannen werden in januari 2018 goedgekeurd door de Gemeentelijke Begeleidingscommissie en zullen op 19 februari 2018 worden voorgelegd aan de Regionale Mobiliteitscommissie. Daarna kan de bouwvergunning worden aangevraagd.

De Provincie wil in 2018 ook werk maken van twee andere projecten op en langs de fietssnelweg F41:

  • Met de gemeente Moerbeke wil men de gesprekken aangaan over een meer herkenbare en veiligere doortocht van de F41 aan het vroegere station van Moerbeke. Het is de bedoeling de kruispunten op het bestaande traject F41 verder op te waarderen tot een volwaardige fietssnelweg met waar mogelijk fietsers in de voorrang.
  • De Puttestraat in Wachtebeke zou worden opgewaardeerd tot een vrijliggend fietspad, als eerste schakel van een optimale fietsverbinding tussen de F41 en het provinciaal domein Puyenbroeck.

De nieuwe brug over de Langelede kostte 152 600 EUR (inclusief BTW)  en werd uitgevoerd door de bvba Scheirlinck uit Wichelen. Het provinciebestuur droeg 100% van de kosten.

 

Peter Hertog gedeputeerde voor mobiliteit at Provincie Oost-Vlaanderen
Martin Dierickx dienst Mobiliteit at Provincie Oost-Vlaanderen