Provincie Oost-Vlaanderen en EROV ondertekenen Green Deal 'Eiwitshift op ons bord 2.0'
Provincie Oost-Vlaanderen en EROV vzw (Economische Raad voor Oost-Vlaanderen) zetten een belangrijke stap in de verduurzaming van ons voedselsysteem. Ze ondertekenden op maandag 15 september 2025 de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord 2.0’ en engageren zich hierin als Versnellers.
Daarmee willen ze de eiwitshift naar meer plantaardige eiwitten niet alleen binnen hun eigen organisatie waarmaken, maar ook in Oost-Vlaanderen breed uitdragen naar burgers, ondernemers, landbouwers, producenten en lokale besturen.
Oost-Vlaanderen neemt voortrekkersrol op
Door toe te treden tot deze Green Deal bevestigen Provincie Oost-Vlaanderen en EROV hun rol als vooruitstrevende versnellers van de voedseltransitie. Met het engagement willen ze de eiwitshift naar 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitten breed ingang doen vinden. Samen met de partners bouwen ze aan een gezond, toekomstgericht en duurzaam voedselsysteem. Het engagement maakt mee de weg vrij voor een gedragen en haalbare omslag naar een voedingspatroon dat beter is voor mens, economie én milieu.
Dit krijgt concreet vorm in drie pijlers:
- Bewustmaking en beleid: aandacht voor de eiwitshift in publiekscampagnes, provinciale events en lokale voedselstrategieën.
- Innovatie en samenwerking: de uitbouw van een slimme eiwitstrategie met ruimte voor nieuwe teelten en producten. Brede communicatie van onder meer een halfhalf-campagne via Lekker Oost-Vlaams.
- Voorbeeldfunctie: in provincierestaurant Resto Leo evolueren naar een aanbod met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten.
“De eiwitshift is geen modewoord, maar een noodzakelijke stap naar een veerkrachtig voedselsysteem. Als Provincie willen we het goede voorbeeld geven en tegelijk burgers, landbouwers en ondernemers inspireren om hierin mee te stappen. Zo bouwen we samen aan een gezonder voedingspatroon, meer kansen voor lokale producenten en een duurzamere toekomst voor Oost-Vlaanderen.”
gedeputeerde Joke Schauvliege, bevoegd voor Landbouw & Platteland, Ondernemen & Innovatie, EROV
Samen bouwen aan een meer duurzame toekomst
De tweede Green Deal (2025-2030) wil tegen 2030 de verhouding in ons voedingspatroon verschuiven naar 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitten. Minder dierlijke eiwitten consumeren is niet alleen goed voor milieu en gezondheid, maar biedt ook kansen voor lokale teelt en innovatieve voedingsproducten.
De Green Deal is een breed partnerschap tussen overheid, lokale besturen en actoren uit de voedingssector, waarin elke partner zijn steentje bijdraagt. Het is een inspanningsverbintenis waarbij elke partner zich engageert om te doen wat binnen de mogelijkheden ligt.
Joke Schauvliege
dienst Landbouw & Platteland
dienst Ondernemen en Innovatie
EROV vzw