Skip to Content
Provincie lanceert nieuwe onroerend erfgoedprijs

Provincie lanceert nieuwe onroerend erfgoedprijs

Erfgoedprijs 2020 voor erfgoedgemeenschappen

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert een nieuwe Onroerend Erfgoedprijs. 10 000 EUR gaat naar een voorbeeldige realisatie of een bijzondere verdienste op vlak van onroerend erfgoed.

In 2020 gaat de prijs naar een erfgoedgemeenschap. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 15 juli. 

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed:

“We sluiten hiermee aan op de traditie die het provinciebestuur had met zijn Cultuurprijzen. Het uitreiken van een prijs laat toe om iemand een hart onder de riem te steken, maar tegelijk om goede voorbeelden meer te verspreiden. Vaak gebeurt de zorg voor ons erfgoed in de luwte, maar ze is onontbeerlijk en verdient meer zichtbaarheid.” 

Erfgoedgemeenschappen

In 2020 gaat de prijs naar een “erfgoedgemeenschap”, een groep(je) mensen dat zich verzamelt rond een bepaald monument. Het kan bijvoorbeeld gaan om buurtbewoners die de kapellen in hun buurt onderhouden, start-ups die een oude fabriek een tweede leven geven, mensen die zich inzetten om grafmonumenten te bewaren, leerkrachten die telkens rond het onroerend erfgoed in de buurt van hun school aan de slag gaan, ...

“Erfgoed kan niet zonder mensen, het zijn mensen die het opmerken, onderhouden, openstellen. Heel vaak zijn het mensen die dat engagement op vrijwillige basis opnemen of in de marge van hun hoofdtaak. Om dit in de schijnwerpers te plaatsen, willen we met onze nieuwe provinciale onroerend erfgoedprijs in 2020 inzetten op erfgoedgemeenschappen,” licht gedeputeerde Annemie Charlier toe.

Cyclus van drie jaar

De nieuwe Onroerend Erfgoedprijs kent een cyclus van drie jaar: het eerste jaar is het de beurt aan erfgoedgemeenschappen, het tweede aan erfgoedlandschappen en het derde aan herbestemming.

Kandidaat stellen

Het reglement en het inschrijvingsformulier is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs. Voor deze eerste editie kunnen kandidaturen ingediend worden tot uiterlijk 15 juli.

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Jo Rombouts diensthoofd Erfgoed
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Jo Rombouts diensthoofd Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent