Skip to Content

Provincie installeert de droogtemeters voor CurieuzeNeuzen in de Tuin

Op zaterdag 3 april 2021 starten de metingen van het grootschalig burgeronderzoek CurieuzeNeuzen in de Tuin. Op 5 000 locaties in Vlaanderen gaan die dag de slimme bodemsensoren de grond in, om een halfjaar lang live de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart te brengen.

Provincie Oost-Vlaanderen neemt actief deel aan dit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Antwerpen door 16 meetsondes te installeren in 11 verschillende bossen en domeinen.     

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat, plaatste vrijdag 2 april de meetsonde in het Kloosterbos in Wachtebeke.    

"Op dit moment is onze wetenschappelijke kennis van droogte- en hittestress in beheerde bodems zoals tuinen, parken, weides, akkers, … nog te beperkt. Daarom werkt de Provincie Oost-Vlaanderen graag mee aan dit grootschalig onderzoek naar droogte en hitte. De resultaten zullen ons verder in staat stellen de droogteresistentie van onze provincie te verhogen." 

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat

16 meetsondes in 11 provinciale eigendommen

Om de effecten van steeds warmere en drogere zomers te meten, schakelt de Provincie zelf 11 provinciale eigendommen in. Deze gebieden zijn verspreid over het Oost-Vlaams grondgebied en hebben vaak een publieksgebonden en natuureducatieve functie. Het zijn:

  • de centra voor milieu- en natuureducatie: Bastion VIII in Dendermonde, Fabriek Energiek in Zelzate en De Kaaihoeve in Zwalm;
  • de provinciale bossen en recreatiedomeinen Het Leen in Eeklo, Het Kloosterbos en domein Puyenbroek in Wachtebeke, centrum De Boerekreek in Sint-Laureins, domein Nieuwdonk in Berlare, domein De Brielmeersen in Deinze en domein De Ster in Sint-Niklaas.

Dreigende droogte

Door de lage waterbeschikbaarheid is Oost-Vlaanderen, net als de rest van België, gevoelig aan droge periodes. Het evenwicht tussen de vraag naar water en het aanbod aan water is fragiel. Als er gedurende een zekere tijd geen of weinig neerslag valt, dreigt waterschaarste. Het provinciebestuur organiseerde op 16 maart 2021 een digitale inspiratiedag over het thema.
Klimaatscenario’s voorspellen een verandering van het neerslagpatroon voor de toekomst waarbij in de winter meer en in de zomer minder neerslag zal vallen. Zo wordt bijvoorbeeld voorspeld dat tegen 2100 de gemiddelde neerslag in de winter zal toenemen met 44% en in de zomer zal afnemen met 59%. Het aantal dagen zonder neerslag kan, afhankelijk van het klimaatscenario, tegen 2100 toenemen van 173 tot 236 dagen per jaar. Ook de duur van een extreme droogteperiode, zoals de droogte in de zomer van 2018, kan toenemen tot 135 dagen tegenover 34 dagen onder het huidige klimaat.

Deelname via het provinciaal klimaatfonds

De Provincie streeft naar een klimaatgezond Oost-Vlaanderen tegen 2040 en biedt als intermediair bestuur mee een antwoord op de groeiende klimaatuitdagingen. Daarom stopt het provinciebestuur een jaarlijks bedrag van 500 000 EUR in het provinciaal klimaatfonds. Dit bedrag dient voor klimaatprojecten die vanuit verschillende provinciale diensten worden geïnitieerd. Ook de deelname aan Curieuzeneuzen in de Tuin is vanuit dit klimaatfonds gefinancierd.

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat
Iñaki Colpaert dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat
Iñaki Colpaert dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent