Provincie huldigt 5 verdienstelijke Oost-Vlamingen en 2 verdienstelijke Oost-Vlaamse bedrijven

Op maandag 9 januari huldigde de Provincie Oost-Vlaanderen tijdens de nieuwjaarsontvangst van de provinciale overheden 5 verdienstelijke Oost-Vlamingen en 2 verdienstelijke Oost-Vlaamse bedrijven. 

"Het is ondertussen een traditie dat we op deze nieuwjaarsontvangst de focus richten op verdienstelijke Oost-Vlamingen en bedrijven voor de manier waarop zij bijdragen tot de uitstraling van onze provincie en mee werk maken van ons goed imago", aldus eerste gedeputeerde Alexander Vercamer. "We zijn hen daar erkentelijk voor en bedanken hen graag met de huldemedaille van onze Provincie Oost-Vlaanderen."

PERSONEN

Julie Baekelandt – beste vrouwelijke chef in België (Chaudfontaine Lady Chef of the Year)
Zaakvoerster restaurant C-Jules in Zottegem
Julie Baekelandt ontving in september de prestigieuze titel ‘Lady Chef of the Year’. De titel gaat jaarlijks naar een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken. Julie leerde de kneepjes van het vak bij topchef Wout Bru. Samen met haar echtgenoot Cédric opende ze in 2013 restaurant C-Jules in Zottegem. Ze combineert het chef zijn met mediawerk: op tv-zender Njam! heeft zij haar eigen vaste kookrubriek. 

Marc de Bel uit Kruishoutem – laureaat Inclusieve Griffel
Auteur jeugdlectuur
Kruishoutemnaar Marc De Bel won in oktober de Inclusieve Griffel. De prijs werd in 2016 voor de veertiende keer uitgereikt door Inclusie Vlaanderen en bekroont fictie waarbij een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve (hoofd)rol speelt. Marc De Bel mocht de Griffel in ontvangst nemen voor zijn young adult boek ‘Mette’, het tweede en voorlaatste boek in de Pauwels-trilogie waarmee Marc een ouder publiek van jongeren en volwassenen bekoort.

Prof. Dr. Petra De Sutter – Prijs de Maakbare Mens
Diensthoofd departement Reproductieve Geneeskunde UZGent

In april ontving fertiliteitsspecialiste Petra De Sutter de prijs 'De Maakbare Mens'. Ze kreeg een kunstwerk van dichteres Maud Vanhauwaert. De Prijs gaat tweejaarlijks naar een of meerdere personen die bijdragen tot een beter begrip van medische ontwikkelingen en de maatschappelijke vragen en uitdagingen erbij. De Oudenaardse De Sutter is buitengewoon hoogleraar gynaecologie, senator en boegbeeld van de transgenderbeweging. Ze kreeg de prijs onder meer omdat ze de medische vooruitgang op een verstaanbare manier op de kaart zet.

Martin Vanden Hende, loopbaan welzijnssector
Martin Vanden Hende is directeur van het centrum OBRA in Evergem. OBRA staat voor ‘observatie, behandeling, relatie en activiteit’ en is ook het Spaanse woord voor ‘werk’.
OBRA streeft al sinds 1974 actief naar zorg, begeleiding en ondersteuning op maat van volwassen personen met een handicap en dit alle weekdagen. OBRA biedt ook ondersteuning aan verstandelijk gehandicapte geïnterneerden in de gevangenis van Gent. 
Martin Vanden Hende ontvangt de titel ‘verdienstelijke Oost-Vlaming’ voor zijn jarenlange loopbaan en engagement in de welzijnssector.

Chris Van Doorslaer uit Baasrode – verkozen tot manager van het jaar
CEO Cartamundi (verontschuldigd wegens verblijf in het buitenland)
De lezers van Trends en de Jury verkozen Chris Van Doorslaer, de CEO van het speelkaartenconcern Cartamundi, tot Manager van het Jaar. De Jury prees de uit Baasrode afkomstige ondernemer voor zijn niet-aflatende inspanningen in de voorbije twee decennia om Cartamundi, een puur Vlaamse familiale joint venture, uit te bouwen tot een duurzaam succesvolle wereldspeler en marktleider in de niche van speelkaarten. De explosieve groei van zijn bedrijf in de VS was voor de jury een doorslaggevend argument. Cartamundi is nu ook wereldmarktleider in de productie van bordspellen als Monopoly en Cluedo.

BEDRIJVEN

Transportbedrijf Rosantra uit Hamme – winnaar Transport en Logistics Award – initiatief van vakbladen Truck & Business en Warehouse & Logistics 

Het bedrijf Rosantra uit Hamme werd in februari verkozen tot Transporteur van het Jaar 2016. De trofee werd uitgereikt aan Nancy Luypaerts-Schamphelaere. Het is de eerste keer in 24 jaar dat een vrouwelijke CEO die in ontvangst mocht nemen. De prijs bekroont jaarlijks een transportbedrijf dat opvalt door zijn uitstekend beheer, zijn marktbenadering, zijn sociale aanpak en zijn drang naar vernieuwing inzake veiligheid en milieu. De jury prees Rosantra voor een strak beleid en gerichte toekomstvisie, maar ook voor het credo van Nancy Luypaerts: ‘groeien door kwaliteit eerder dan door kwantiteit’.

Vierhoekhoeve uit Gijzenzele – International Cheese Award met Duvelkaas
De Vierhoekhoeve in Gijzenzele van de familie De Sutter specialiseert zich al enkele jaren in de productie van artisanale kruiden- en bierkazen. In 2006 werd op het landbouwbedrijf met boerderijklassen en kinderboerderij ook geïnvesteerd in een ijs- en kaasmakerij. Pieter Taelman en zijn echtgenote Hilde De Sutter pakten vorig jaar brons én goud op de International Cheese Award 2016 met hun Duvelkaas. Het bier wordt tijdens het proces verwerkt in de wrongel waaruit de kazen worden gemaakt, wat zorgt voor de authentieke biersmaak in de kaas.

Contacteer ons
Alexander Vercamer eerste gedeputeerde, Provincie Oost-Vlaanderen
Bea Hageman diensthoofd Communicatie, Provincie Oost-Vlaanderen
Alexander Vercamer eerste gedeputeerde, Provincie Oost-Vlaanderen
Bea Hageman diensthoofd Communicatie, Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.516.615 inwoners*, 2.982 km², 60 gemeenten en 6 arrondissementen: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 januari 2019Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent