Skip to Content

Provincie huldigt 4 verdienstelijke Oost-Vlamingen

Op maandag 7 januari huldigde de Provincie Oost-Vlaanderen tijdens de nieuwjaarsontvangst van de Oost-Vlaamse overheden 4 verdienstelijke Oost-Vlamingen.

Met onze kernbevoegdheden in het achterhoofd, zijn we als deputatie op zoek gegaan naar Oost-Vlamingen die zich in 2018 op een bijzondere manier onderscheidden en zo Oost-Vlaanderen op de kaart zetten in binnen- en buitenland. 4 sprongen er uit en we zijn dan ook fier om bij het begin van het nieuwe jaar deze verdienstelijke Oost-Vlamingen te mogen huldigen. 

Eerste gedeputeerde Kurt Moens

Gehuldigden

Baggerbedrijf Jan De Nul uit Aalst

Firma Jan De Nul won in 2018 de DPC Coastal Port Dredging Project of the Year award voor zijn duurzame aanpak van havenbaggerwerken. Met deze jaarlijkse awards promoot DPC innovatie, efficiëntie en duurzaamheid binnen de sector. De firma De Nul baggerde zo’n 4 miljoen m³ kleisteen in de Taiwanese haven van Linkou. De gebaggerde sedimenten werden vervolgens gebruikt om de nabijgelegen haven van Taipei uit te breiden. Voor de jury van de award een mooi voorbeeld van circulaire economie.

In een wereld van klimaatverandering en een globaal toenemend milieubewustzijn koos Jan De Nul Group ervoor om haar nieuwste generatie van baggervaartuigen uit te rusten met een ingenieus filtersysteem om toxische substanties uit de uitlaatgassen te verwijderen of te elimineren. Hiermee won de firma ook in 2018 de South Asia, Middle East and Africa Environment Award van scheepvaartregulator Lloyd’s List.

 

Sierteeltbedrijf De Waele-Wilwoodii uit Lochristi

De kwekerij werd opgericht in 1927. Vandaag wordt het bedrijf geleid door de 3de en 4de generatie kwekers in de familie, Hubert en Lode De Waele samen met Frederik Matthys. Alle ervaring in het kweken van planten werd doorgegeven van generatie op generatie. Dit maakt 'De Waele - Wilwoodii' één van de meest toonaangevende kwekerijen in België. In 2012 werd een gloednieuwe kwekerij gebouwd van 5 ha in Lochristi, het centrum van de plantenhandel in België. De kwekerij heeft nu een totale oppervlakte van meer dan 16 ha, waarvan 50.000 m² serres en 110.000 m² buitenculturen. 

De firma werd genomineerd voor de Trends Gazellen 2018 in de categorie kleine bedrijven in Oost-Vlaanderen en dit als één van de snelst groeiende bedrijven.

 

Klingele Chocolade uit Evergem

Klingele Chocolade is gespecialiseerd in gezonde en eerlijke chocoladeproducten. Klingele kiest voor de fijnste ingrediënten uit alle hoeken van de wereld, met respect voor het milieu en de boeren uit het Zuiden. Klingele maakt chocoladeproducten zonder toegevoegde suikers, deze zijn geschikt voor diabetici. Daarnaast vervaardigen ze ook Fairtrade/bio chocoladeproducten. De producten worden niet alleen in België verkocht, maar ook wereldwijd. Je kan de “Belgian Chocolates” terugvinden in alle Europese landen, het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika.

Klingele werd in november 2018 door VOKA uitgeroepen tot PLATO-ambassadeur. Het jaarthema van deze 8ste ambassadeursverkiezing was ‘Future Proof’.

 

Jenny De Laet uit Sint-Niklaas

Jenny De Laet is doctor in de exacte wetenschappen en gedragsecoloog. Ze voert onderzoek naar het functioneren van ecosystemen bij Groep Terec van de UGent en is beleidsmedewerkster bij ABLLO, een organisatie die de belangen van natuur en milieu in het Waasland behartigt. Daarbovenop geeft ze geregeld workshops en lezingen om mensen enthousiast te maken voor een duurzame levensstijl. 

Jenny is ook drijvende kracht achter de EnergieWijzer, een project dat door Provincie werd geselecteerd als energieambassadeur. Het project biedt eenvoudige tips om mensen duidelijk te maken hoe je kan besparen op elektriciteit, verwarming en water. Men wil de Energiewijzer zo breed mogelijk verspreiden, zodat mensen handige tips binnen bereik hebben om minder energie te verbruiken. Zo draagt Jenny mee bij aan een klimaatneutrale samenleving.

Contacteer ons
Kurt Moens eerste gedeputeerde
Bea Hageman communicatieambtenaar
Kurt Moens eerste gedeputeerde
Bea Hageman communicatieambtenaar
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent