Provincie geeft duurzaam (ver)bouwadvies op BIS-Beurs

- Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 oktober vindt in Flanders Expo Gent de BIS-beurs (Bouw- en Interieursalon) plaats. Bezoek het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen op stand 1302 in hal 1 voor professioneel advies over duurzaam bouwen en verbouwen. Onze experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden met objectieve en toekomstgerichte informatie, rekening houdend met het veranderende klimaat en de economische realiteit.

Circulaire bouwmaterialen en technieken

Een van de centrale thema’s dit jaar is het gebruik van circulaire materialen en technieken. Traditionele bouw- en isolatiematerialen hebben vaak een zware impact op het milieu en verbruiken veel grondstoffen. Bovendien zijn deze materialen meestal niet herbruikbaar, wat hun ecologische voetafdruk vergroot. Het Steunpunt licht toe hoe je duurzamer kunt (ver)bouwen door middel van circulaire bouwmaterialen.

Natuurinclusief bouwen: duurzaam en goed voor de biodiversiteit

Nieuw dit jaar is de extra aandacht voor natuurinclusief (ver)bouwen. Dit is een vorm van duurzaam bouwen waarbij je de biodiversiteit rondom je woning versterkt. Wil je weten hoe je dit kunt toepassen? Onze experts staan klaar om je op de beurs alles te vertellen over natuurinclusieve oplossingen. Bezoek zeker onze stand, waar we een faunatoren en een ingebouwde nestkast voor vleermuizen tentoonstellen.

Is jouw woning klaar voor de toekomst?

Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen kijkt verder dan enkel bouwtechnische en energetische adviezen. Zo houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering zoals hittebestendigheid, wateropvang en -infiltratie, en de integratie van groen. Deze elementen worden steeds belangrijker om je woning ook in de toekomst comfortabel en veilig te houden. Door bijvoorbeeld je tuin te ontharden en bomen, struiken, gevelgroen of een groendak aan te planten, beperk je de hitte in je huis in de zomer én profiteren insecten, bijen en vogels mee.

“Duurzaam bouwen en verbouwen gaat over veel meer dan energieprestaties. Dat is een van dé belangrijkste boodschappen die we met ons Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen uitdragen, en waarmee we echt een verschil willen maken. We zien het als een belangrijke taak van het Steunpunt om álle aspecten van duurzaam bouwen en verbouwen in de kijker te zetten, om voluit voor een integrale aanpak te gaan. Door verstandig en toekomstgericht te (ver)bouwen, zorgen mensen niet alleen voor een betere en gezondere leefomgeving voor zichzelf maar dragen ze ook bij aan een klimaatgezonde planeet.” ​

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Milieu, Klimaat en Natuur

Infosessie: Fossielvrij verwarmen

Verwarming op basis van fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie wordt steeds meer beperkt omwille van de negatieve impact op het klimaat en de luchtkwaliteit. De energietransitie is in volle gang en voor nieuwbouwwoningen geldt nu al een verbod op gasketels.

Op de BIS-beurs organiseert het Steunpunt de infosessie ‘Fossielvrij verwarmen’. Ontdek op een toegankelijke manier welke stappen je moet nemen om over te stappen naar een duurzame warmtebron. Deze sessies vinden plaats op 5 en 11 oktober om 16 uur en op 13 oktober om 12 uur.

Kom langs op de BIS-beurs en ontdek hoe je jouw woning duurzaam en toekomstgericht kan (ver)bouwen!

Riet Gillis

gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur

Saskia Libbrecht

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 82 09

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be