Provincie en Lievegem ontwikkelen fietsroutekaart voor veiliger fietsverkeer

De Provincie Oost-Vlaanderen en lokaal bestuur Lievegem hebben op vrijdag 16 mei de nieuwe fietsroutekaart van Lievegem voorgesteld. Deze digitale kaart vormt een waardevol hulpmiddel voor inwoners om hun fietstocht veiliger en aangenamer te plannen. Het maakt verkeersveiligheid zichtbaar met een helder kleurensysteem: van veilige (groene) tot risicovolle (rode) trajecten. De kaart is het resultaat van een samenwerking met UGent, lokale stakeholders én de fietsers zelf.

Participatie als sleutel

De input van inwoners speelde een cruciale rol bij de realisatie van de kaart. Via het platform Fietstrack konden ze aangeven welke routes ze het vaakst gebruiken en waar ze knelpunten ervaren. Op basis daarvan koppelde het lokaal bestuur gerichte acties aan de knelpunten. Zo wil Lievegem de infrastructuur op termijn veiliger maken.

“Dankzij deze kaart hebben we een helder beeld van hoe er vandaag gefietst wordt in Lievegem en waar het beter kan. We willen niet alleen inzetten op meer fietspaden, maar vooral op slimme, veilige verbindingen waar mensen zich comfortabel voelen op de fiets.”

schepen Chris De Wispelaere, bevoegd voor Mobiliteit

Digitale kaart met interactieve knelpunten

De fietsroutekaart is digitaal beschikbaar. Gebruikers kunnen inzoomen op hun buurt, extra lagen aanklikken en informatie bekijken over specifieke knelpunten, inclusief tips om deze veilig te passeren. Ook de bestaande fietsinfrastructuur, zoals fietssnelwegen, fietsstraten en aparte fietspaden, is op de kaart aangeduid.

“Met deze kaart zetten we een belangrijke stap richting een veiliger fietsnetwerk in onze provincie. We geloven sterk in de samenwerking met lokale besturen én burgers. Alleen zo maken we fietsen aantrekkelijker en veiliger voor iedereen.”

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Mobiliteit

Fietsroutekaarten voor de hele provincie

Voor de Provincie Oost-Vlaanderen is een fietsvriendelijk beleid al jaren een belangrijk speerpunt. De Provincie legt zelf fietssnelwegen aan en lokale besturen kunnen provinciale subsidies krijgen voor de aanleg van fietspaden. Ook via het tragewegenbeleid worden trage wegen befietsbaar gemaakt.

Met de fietsroutekaart sluit Lievegem zich aan bij een groeiende lijst van Oost-Vlaamse gemeenten die de voorbije jaren fietsroutekaarten ontwikkelden. Binnenkort volgen ook de gemeenten Hamme en Haaltert.

Raadpleeg de fietsroutekaart op de website van Fietstrack.

Kurt Moens

gedeputeerde voor Mobiliteit

Daan De Zutter

dienst Mobiliteit

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be