Skip to Content

Provinciale scholen ontvangen terug klanten kappersopleiding

In de provinciale scholen Richtpunt campus Gent Godshuizenlaan en Richtpunt campus Oudenaarde mogen de leerling-kappers vanaf maandag 22 februari terug klanten bedienen. Door de coronamaatregelen mochten de scholen, net als de professionele kappers, de voorbije maanden geen klanten ontvangen.

Gedeputeerde Kurt Moens nam vandaag zelf in de kappersstoel plaats op de Gentse campus Godshuizenlaan, de grootste kappersschool van het land. Hij benadrukt het belang van echte modellen voor de leerling-kappers.

“De voorbije maanden waren de leerlingen beperkt in hun creativiteit. Ze konden enkel hun vak leren op oefenhoofden en zaten voor de helft van de lessen achter de computer. Het was voor het lerarenkorps een hele uitdaging om een praktijkvak aan te leren van achter het computerscherm. Ik ben blij dat onze leerlingen weer hun vak kunnen leren dankzij klanten die bereid zijn in onze kappersstoelen te komen zitten.”

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs

Veiligheid primeert

De scholen volgen alle veiligheidsrichtlijnen van de beroepssector en passen die zelf nog wat strenger toe. Zo moeten klanten in Gent een afspraak reserveren en worden ze ter plaatse ontvangen en begeleid door een leerling. Er worden slechts twee van de tien beschikbare lokalen gebruikt; twee grote lokalen van respectievelijk 80 en 100 m² op het gelijkvloers waar ventilatiesystemen aanwezig zijn. Daarnaast werd het maximum aantal aanwezigen in de lokalen vastgelegd na een risicoanalyse. Bovendien zijn gezichtsmaskers verplicht en wordt alle materiaal na de bediening gereinigd.

“Het aantal klanten zal beperkter zijn omwille van de veiligheidsbeperkingen. Toch zijn onze leerlingen en leerkrachten enthousiast dat zij het vak weer kunnen (aan)leren op echte klanten. Voor kapper leren is meer dan enkel goed kunnen knippen, kleuren en brushen. Onze leerlingen oefenen ook hun sociale vaardigheden en talen in de omgang met klanten.”

Jurgen Bockstaele, directeur Richtpunt campus Gent Godshuizenlaan

Scheren kan nog niet

Scheren en baarden bijknippen mag volgens de overheidsafspraken pas terug op 1 maart bij de barbiers. Ook wie graag een afspraak bij een leerling-schoonheidsspecialist wil boeken, moet nog even geduld uitoefenen. De scholen hopen hen weer vanaf midden maart te mogen ontvangen.

Praktisch

Klanten voor de kapper (dagschool) zijn overdag weer welkom. Dit kan enkel op afspraak. Het aantal plaatsen is beperkt.

Voor een afspraak in Gent kan je bellen naar 09 267 12 84 op de volgende momenten:

  • dinsdag tussen 13 en 14.30 uur
  • woensdag tussen 8 en 10 uur
  • donderdag tussen 13 en 14.30 uur

Voor een afspraak in Oudenaarde kan je bellen naar het algemeen nummer 055 31 32 87, van maandag tot vrijdag tussen 8 en 17 uur.

Contacteer ons
Kurt Moens gedeputeerde voor Onderwijs
Jurgen Bockstaele directeur Richtpunt campus Gent Godshuizenlaan
Kurt Moens gedeputeerde voor Onderwijs
Jurgen Bockstaele directeur Richtpunt campus Gent Godshuizenlaan
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent