Provinciale Prijs voor Nieuwe Muziek 2017 toegekend!

Donderdag 23 november 2017 — De Provinciale Prijs voor Nieuwe Muziek 2017 werd ex aequo toegekend aan Kris De Baerdemacker voor het werk ‘Festa’ en aan Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza voor de cd ‘Copper’. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 000 EUR, beide laureaten ontvangen 2 500 EUR.

Volgens de jury is ‘Festa’ van Kris De Baerdemacker een kleurrijk, fantasievol geschreven solowerk voor altsax, consequent en homogeen qua stilistische benadering. Het stuk is goed bedacht binnen de mogelijkheden van het instrument, met een rijke diversiteit aan ritmische vondsten en een virtuoos gebruik van de registers van het instrument.

De cd ‘Copper’ van Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza is een cd die ‘nieuwe muziek’ vol avontuur brengt, onvoorspelbaar en rakend. Het is een ontmoeting tussen twee werelden, een verfrissend, persoonlijk gekleurd verhaal in een rijke en ruime klaviertraditie. De cd is zeer verscheiden qua stijl en esthetiek, een beetje wisselvallig, maar pittig en origineel gevonden, vakkundig en met smaak uitgewerkt.

Voor de prijs schreven 18 deelnemers in met één of meer werken. De vakjury bestond uit Petra Vermote, Piet Swerts, Jan Van der Roost, Annelies Van Parys en Filip Rathé.

Provinciale cultuurprijzen

De Provinciale Prijs Nieuwe Muziek 2017 is één van de 8 categorieën waarvoor het provinciebestuur in 2017 Cultuurprijzen uitschreef: beeldende kunst, nieuwe muziek, historisch onderzoek (geschiedenis en heemkunde), letterkunde (poëzie en toneel), architectuur en sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Meer info op www.oost-vlaanderen.be/cultuurprijzen.

 

Heleen Van Haegenborgh en Christian Mendoza © G. Vandepoele
Kris De Baerdemacker
Jozef Dauwe Gedeputeerde voor cultuur at Provincie Oost-Vlaanderen
dienst Kunsten en Cultuurspreiding Provincie Oost-Vlaanderen