Skip to Content

Provinciale molens zetten deuren open op Vlaamse Molendag

zondag 28 april 2019

Op zondag 28 april is het Vlaamse Molendag. Ook Provincie Oost-Vlaanderen stelt haar molens open. Ze rollen de zeilen open, hangen de feestvlaggen op en zetten de meelschuif open. De molenaars en molengidsen ontvangen je met open armen. Er zijn doorlopend gratis rondleidingen en maaldemonstraties.

“Provincie Oost-Vlaanderen bezit heel wat expertise op vlak van molens,” zegt gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor erfgoed. “De beste garantie dat een molen de tand des tijds overleeft, is dat hij draait, maalt en bezocht wordt. Iets waar onze provinciale erfgoedsite Mola mee voor helpt zorgen. Molendag is een gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van zo’n molen.” 

Bezoek één van de molens van de Provincie Oost-Vlaanderen:

Praktisch

  • Wanneer? Zondag 28 april van 10 tot 18 uur.
  • Waar? In de provinciale molens in Zingem, Oordegem, Zwalm, Sint-Pauwels of Balegem
  • Geschikt voor kinderen.
  • Gratis toegang en deelname. Je moet je niet vooraf inschrijven.

 

Ook Erfgoeddag

Die zondag 28 april is het ook Erfgoeddag met als thema: ‘hoe maakt u het?’. Op de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke worden originele bodemvondsten uit het depot gehaald. Je kan zien en ervaren hoe die voorwerpen gemaakt werden. Met een glansrol voor de maalsteen!

‘Meuleken ’t Dal’ in Zingem
‘Meuleken ’t Dal’ in Zingem
Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor erfgoed
Walter Van den Branden Molencentrum Mola
Annemie Charlier gedeputeerde voor erfgoed
Walter Van den Branden Molencentrum Mola
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 556 942 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 augustus 2022Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent