Skip to Content

Provinciale erfgoedsites heropenen met gratis toegang, nieuwe expo en bijbehorend kinderprogramma

zaterdag 30 mei

Op zaterdag 30 mei 2020 heropenen de provinciale erfgoedsites Ename, Archeocentrum Velzeke, Mola Molencentrum in Wachtebeke en Scheepswerven Baasrode. Ook zij sloten de deuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en deden ondertussen aanpassingen om een veilig en kwalitatief bezoek te garanderen.

“De provinciale erfgoedsites zijn een absolute aanrader voor een boeiende uitstap, met of zonder kinderen”, tipt gedeputeerde voor erfgoed Annemie Charlier, “Reserveer nu alvast je plaatsje om even te ontsnappen aan de dagdagelijkse beslommeringen en ons in alle rust een bezoekje te brengen. We geven tijdelijk gratis toegang in alle erfgoedsites om iedereen de kans te geven. Een afspraak met de geschiedenis, als het ware!”.

 

Heropening provinciale erfgoedsite Ename met nieuwe tentoonstelling

De opening van de tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ in het Erfgoedcentrum in Ename in maart moest noodgedwongen uitgesteld worden.

“Nu kan deze nagelnieuwe expo, mèt bijbehorend kinderprogramma, toch de deuren openen. En dat is niet alles: ook pam Ename heropent. Voeg daar nog een wandeling op de archeologische site aan toe, en je hebt een heel interessante daguitstap,” aldus de gedeputeerde.

Toegangsprijs: tijdelijk gratis

Open: vanaf zaterdag 30 mei op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur

Reserveren op:

tel. 055 30 03 44 (Erfgoedcentrum) of tel. 055 30 90 40 (pam Ename)

Meer info op:

www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

www.pam-ename.be

 

Spraakmakende vondsten in Velzeke

In Velzeke betekende het coronavirus een pauze in de tentoonstelling ‘Landschap door.grond. 10 jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen’ die het Archeocentrum Velzeke samen met de intergemeentelijke dienst Solva maakte.

"Je kan nu opnieuw oog in oog staan met spraakmakende vondsten zoals de aap van Sint-Lievens-Houtem en de man in de ton van Oudenaarde", vertelt de gedeputeerde enthousiast.

Toegangsprijs: tijdelijk gratis

Open: vanaf zaterdag 30 mei op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur

Reserveren op tel. 09 360 67 16

Meer info op: www.archeocentrumvelzeke.be

 

Waai binnen in Mola Molencentrum

Tijdens je wandeling in het provinciaal domein Puyenbroeck kan je nu opnieuw een stop maken in het charmante kasteel Puyenbrug voor het Mola Molencentrum. Je leert er van alles bij over molens en windenergie vroeger en nu. En uitzonderlijk: maak kennis met de grandeur en de kasteelbewoners van weleer!

Toegangsprijs: gratis

Open: vanaf zaterdag 30 mei op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur en van woensdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur

Reserveren op tel. 09 342 42 40

Meer info op: www.molamolencentrum.be

 

Sfeer opsnuiven op Scheepswerven Baasrode

Op de uitgestrekte site van de Scheepswerven Baasrode snuif je de sfeer op van de bloeiende scheepsbouw van weleer. In de droogdokken op het binnenplein liggen schepen die hier ooit gebouwd werden en typisch waren voor onze streken. In de mooie meesterwoning en de nieuwbouw krijg je uitleg over het reilen en zeilen van de werven.

Toegangsprijs: tijdelijk gratis

Open: vanaf zaterdag 30 mei op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

Reserveren op tel. 052 34 30 34

Meer info op: www.scheepswervenbaasrode.be

 

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Marie-Claire Van der Donckt conservator Ename
Kurt Braeckman conservator Archeocentrum Velzeke
Walter Van Den Branden conservator Mola Molencentrum
Peter Van Wichelen conservator Scheepswerven Baasrode
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Marie-Claire Van der Donckt conservator Ename
Kurt Braeckman conservator Archeocentrum Velzeke
Walter Van Den Branden conservator Mola Molencentrum
Peter Van Wichelen conservator Scheepswerven Baasrode
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent