Project Zuid-Oost-Vlaanderen renoveert! klopt af op net geen 2.000 renovatieadviezen

Provincie begeleidde ook ruim 550 burgers bij hun renovatie

Met de afronding van het project 'Zuid-Oost-Vlaanderen renoveert!’ bereikt de Provincie Oost-Vlaanderen een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamer en energiezuiniger Zuid-Oost-Vlaanderen. Het project heeft de afgelopen jaren een grote impact gehad op zowel particuliere woningen als op de publieke ruimte.

De Provincie voorzag bijna 2.000 woningeigenaars van renovatieadvies op maat. Daarnaast bouwde ze een aanbod uit van renovatieadvies voor appartementen. De inzichten uit het project verwerkt de Provincie in het aanbod van het provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen.

Duurzame renovaties boost geven

Het doel van ‘Zuid-Oost-Vlaanderen renoveert!’ was om particuliere woningeigenaars en lokale besturen te ondersteunen bij duurzame renovaties. Zo wilde de Provincie het aantal renovaties in de regio boosten. Dankzij gerichte begeleiding, innovatieve tools en een sterke samenwerking met Energiehuis SOLVA en 21 lokale besturen in Zuid-Oost-Vlaanderen hebben heel wat Oost-Vlamingen de stap gezet richting de duurzame renovatie van hun woning.

Concrete realisaties en resultaten

  • 1.960 Renovatieadviezen op maat: Woningeigenaars kregen niet alleen professioneel advies over hoe ze hun woning energiezuiniger en duurzamer konden maken, maar ook over hoe ze hun woning kunnen aanpassen aan de klimaatverandering (zoals regenwateropvang, vergroening, ontharding). Het advies op maat helpt hen niet alleen om hun wooncomfort te verhogen, maar ook om hun energiefactuur te verlagen én hun woning toekomstbestendig te maken.
  • 553 Renovatiebegeleidingen: Een woningrenovatie brengt heel wat praktische en administratieve uitdagingen met zich mee. Dankzij het project kregen inwoners begeleiding bij elke stap van het renovatieproces: van het eerste advies tot de uitvoering en aanvraag van de verbouwpremies.
  • 19 Klimaatfiches: Deze laagdrempelige fiches informeren inwoners op een concrete en duidelijke manier over verschillende klimaataspecten om en rond de woning (zoals regenwateropvang, -infiltratie en -hergebruik, groendaken en -gevels, en duurzame mobiliteit).
  • Pilootproject met advies voor drie appartementen: Renovaties in appartementsgebouwen zijn vaak complex door de betrokkenheid van meerdere eigenaars en de opdeling tussen gemeenschappelijke en private delen van het gebouw. Dankzij het project is er nu een specifieke aanpak voor de collectieve renovatie van appartementen.
  • 11 adviezen voor publieke ruimte: Ook lokale besturen kregen ondersteuning bij de vergroening en verduurzaming van de publieke ruimte. Dat zorgt niet alleen voor een aangenamere leefomgeving, maar draagt ook bij aan de klimaatdoelstellingen van de regio en aan de voorbeeldfunctie van het lokaal bestuur naar de inwoners toe. Elf lokale besturen maakten gebruik van dat advies: Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Kluisbergen, Kruisem, Ninove, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Lede.
“We zijn heel fier op de resultaten van dit fijne project. De samenwerking tussen lokale overheden, experts en bewoners was een sleutel tot het succes. Door onze krachten te bundelen, konden we oplossingen op maat aanbieden die aansluiten bij de noden van de regio. Bovendien zorgde het project voor bewustwording rond de nood aan duurzame renovatie en de voordelen ervan op lange termijn. Het project mag dan afgerond zijn, we bouwen verder op de verworven inzichten.”

Dagmar Beernaert, gedeputeerde voor Leefmilieu

De toekomst van duurzaam renoveren in Oost-Vlaanderen

Klimaatrenovatieadvies is intussen de standaard in heel de provincie. Dat advies gaat verder dan enkel energie-efficiëntie. Het houdt ook rekening met klimaataspecten zoals regenwaterbeheer, gevelgroen en duurzame materialen. Zo worden woningen niet enkel energiezuiniger, maar ook beter aangepast aan de gevolgen van klimaatverandering.

Mede-eigenaars en verenigingen van mede-eigenaars van appartementen kunnen vanaf nu ook rekenen op ondersteuning bij collectieve renovaties binnen het vaste aanbod van het provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen.

Dagmar Beernaert

gedeputeerde voor Leefmilieu

Luna Lannoo

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be