Skip to Content

Project ‘Netwerk mobipunten’ wil 19 mobipunten realiseren in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen worden 19 mobipunten uitgerold via het project ‘netwerk mobipunten’.

Een mobipunt is een herkenbare plek waar zachte mobiliteit, collectief vervoer en deelmobiliteit aan elkaar worden gekoppeld. Een knooppunt waar je vlot kan overstappen tussen fiets, bus, trein, auto, deelauto, …

"Net zoals fietssnelwegen de ruggengraat vormen voor het fietsnetwerk, moeten mobipunten de ankerpunten worden voor een mobiliteitssysteem op basis van deelmobiliteit, collectief vervoer en zachte mobiliteit. Het is een concept dat is uitgewerkt door taxistop, autodelen.net en Infopunt publieke Ruimte dat we nu samen met de lokale besturen in de praktijk willen omzetten."

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit

De Provincie Oost-Vlaanderen trekt dit project in nauwe samenwerking met Solva | Streekoverleg, Veneco, Interwaas en Mobipunt vzw. Het project ontvangt ook Vlaamse subsidies voor Klimaatprojecten. Samen met deze partners zullen de gemeenten worden ondersteund bij de bepaling van de juiste locaties, de invulling en de realisatie van het mobipunt.

De steden en gemeenten die zich engageren zijn: Deinze (Nevele), Denderleeuw, Destelbergen, De Pinte, Erpe-Mere, Gavere, Haaltert, Herzele, Kruibeke, Lede, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Temse, Wichelen.

Voor de inrichting van het mobipunt is per lokaal bestuur een budget voorzien van 23 000 EUR waarvan 75% door Vlaanderen wordt gefinancierd en 25% door de gemeente.

Afhankelijk van de lokale noden zullen deelauto’s, deelfietsen, elektrische oplaadpalen, ... worden geplaatst. Binnen het project bestaat er ook de mogelijkheid om lockers te voorzien waar pakjes kunnen worden geleverd om de ‘last mile’ van de e-commerce te verminderen.

Vorig jaar werd in Deinze het eerste mobipunt geopend, het ziet er naar uit dat er in de volgende jaren vele mobipunten zullen bijkomen.

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
Bart Deceuninck beleidsmedewerker mobiliteit
Riet Gillis gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
Bart Deceuninck beleidsmedewerker mobiliteit
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent