Primus Steyaertwandelpad viert 50ste verjaardag met Erfgoedsprokkel

Op Erfgoeddag, zondag 23 april, stelden Provincie Oost-Vlaanderen, gemeente Lievegem en de vereniging Cultuursmakers in het gemeentehuis van Zomergem de 51ste Erfgoedsprokkel ‘Primus Steyaertwandeling’ voor. Dit naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Primus Steyaertwandelpad. De oorspronkelijke wandeling is 12 km lang, maar voor wie dat wenst is er nu ook een verkorte wandellus van ongeveer vijf km.

“De Provincie geeft de hernieuwde wandeling uit in haar reeks Erfgoedsprokkels: brochures in een handig meeneemformaat, fraai geïllustreerd, waarin het bekende en minder bekende bouwkundige, landschappelijke en archeologische erfgoed van Oost-Vlaanderen uit de doeken wordt gedaan.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Wandeling in nieuw jasje

Om de 50ste verjaardag van het wandelpad te vieren, besloten Cultuursmakers Lievegem (voormalige VTBKultuur), de gemeente Lievegem en de Provincie Oost-Vlaanderen samen om deze wandeling in een nieuw jasje te steken.

De route start in Zomergem bij de dorpspomp met het borstbeeld van theoloog en hoogleraar Martinus Steyaert, dat men er in 1863 plaatste. Hij kreeg de naam ‘Primus Steyaert’ omdat hij, aan de universiteit van Leuven, de jaarlijkse competitie tussen de beste studenten van de vier pedagogieën in de wacht wist te slepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze bijzondere Zomergemse figuur de nodige aandacht kreeg in de gemeente en ook een eigen wandelpad, het zogenaamde Primus Steyaertwandelpad.

Langs verschillende soorten erfgoed in Lievegem

De Erfgoedsprokkel brengt je langs verschillende erfgoedrelicten. Naast de figuur van Martinus Steyaert is er ook aandacht voor de typische veldkruisen uit de streek, de waardevolle cuesta van Oedelem-Zomergem en de archeologische opgravingen in Rijvers. Daarnaast brengen de paden je langs mooie dreven zoals de Rijversdreef en de Eikendreef, en het prachtige groen van het Keigatbos.

Ook Ronsele wordt in de kijker gezet. Rondom het centrale plein, met enkele linden, situeren zich nog steeds de belangrijkste historische gebouwen van dit kleine dorpje.

De wandeling eindigt bij de Sint-Martinuskerk op de Markt van Zomergem, waar Martinus Steyaert werd gedoopt. Breng zeker ook een bezoekje aan deze erfgoedparel waarover in 2019 al een Erfgoedsprokkel verscheen.

De Erfgoedsprokkel ‘Primus Steyaertwandeling’ is gratis verkrijgbaar in de Sint-Martinuskerk van Zomergem. Je kan de Erfgoedsprokkels ook gratis downloaden via oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele De Cocker dienst Erfgoed
An Vervliet gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele De Cocker dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent